måndag, januari 01, 2001

Dödsmantrat

Eliot Pattison
DÖDSMANTRAT
Thriller - Minotaur
[+]

Kriminallitteraturens hjältar som alltid råkar snubbla över spännande mysterier kan ha de mest skilda yrken. De är rättsläkare och journalister, pensionärer och till och med kockar, men har du någon gång tidigare stött på en kinesisk politisk fånge i den här rollen? Före dette polismannen Shan Tao Yun sitter fängslad i ett tibetanskt arbetsläger eller som det också kallas - Folkets 404:e arbetsbrigad, som bryter sten och bygger vägar i det ödsliga bergslandskapet, allt i socialismens namn.

En huvudlös manskropp hittas strax utanför fånglägret, svåridentifierad förstås, men med ledning av kroppens utseende tillsammans med kläder och personliga tillhörigheter kan man anta att han var amerikan. Lägerfången Shan beordras att lösa fallet, eller åtminstone författa en rapport som ska göra att det hela avskrivs. Att få det till "död av naturlig orsak" blir förstås ganska svårt, därtill kommer tidspressen. En amerikansk turistgrupp samt en inspektionsdelegation från justitiedepartementet väntas besöka området inom kort och då ska det hela vara ur världen. Shan får dessutom veta att hans medfångar har straff att vänta om han inte utför sitt arbete till belåtenhet och han serveras till och med en person som misstänks för brottet. Tack, men nej tack, säger Shan och arbetar vidare med sin mordutredning, till mångas missnöje.

I original heter Eliot Pattisons debutroman The Skull Mantra (skull = dödskalle), en bättre titel som säger lite mer vad det hela handlar om. (Jag sa väl att likets huvud saknades...?) Det är alltid spännande att få besöka en ny och annorlunda värld, som här det belägrade Tibet med politiska och religiösa intriger, korruption och skyddsandar, demoner, trollkarlar och buddhistiska munkar. Mycket mångfacetterad och intressant läsning, där den inte helt lättlästa historien snirklar sig fram och tillbaka som Himalayas bergsstigar. När boken är utläst vill jag veta mer om Tibet. Hur ser det ut där nu och varför? Författaren och journalisten Pattison lämnar på sista sidan några förslag till vidare läsning i ämnet, främst på engelska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...