måndag, januari 01, 2001

När tiden är inne

Julie Parsons
NÄR TIDEN ÄR INNE
Thriller - Albert Bonniers Förlag
[0]

Visst hade de grälat den där kvällen, det erkände Rachel. Martin, hennes make, var full och då blev han alltid våldsam. Det var ändå inte hon som höll i hagelgeväret och iskallt avlossade skotten mot honom, det första som slet av lårbensartären, det andra, dödande skottet, som träffade rakt i skrevet så könsorganet trasades sönder till en blodig massa. Vittnesmålen, bevisningen och den kriminaltekniska undersökningen visar emellertid något annat och den hittills så framgångsrika arkitekten Rachel Beckett döms av tolvmannajuryn till livstids fängelse, mot sitt nekande.

Under sitt straff har hon haft gott om tid att utarbeta en detaljerad plan som ska skipa rättvisa, en plan som efter tolv år äntligen kan sättas i verket när Rachel blir villkorligt frigiven. Jakten på den verkliga mördaren kan börja. Men livet utanför murarna är inte helt lätt, hon är inte heller längre densamma. Hon måste få tid att anpassa sig till samhället som det ser ut idag, åter får hon lära sig att laga mat, handskas med pengar, köpa kläder, betala räkningar. Hon har svårt att vistas ute bland främmande människor, trafikerade gator och restauranger känns obehagliga. Inget blir heller lättare av att hon saknar stöd från familj och vänner. Dottern Amy har hela tiden bott hos fosterföräldrar och har nu inget som helst intresse av att lära känna sin biologiska mamma. Rachels egen mamma är död, hennes far sitter ganska omedveten om omvärlden på ett ålderdomshem och vännerna, ja, de försvann snabbare än kvickt.

Julie Parsons berättarteknik är nästan försåtlig. In i det sista hålls man som läsare på sträckbänken, spänningen byggs upp för varje sida, allt medan handlingen oväntat vrider och vänder sig. Kriminalkommisarie Jack Donnelly håller sig i bakgrunden hela boken igenom, han har fullt upp med ett annat, mycket otäckt, fall. Har det kanske något samband med Rachel? När tiden är inne är en slags skitigare Tracys hämnd (Sidney Sheldon), spännande och överraskande, dessutom välskriven och tänkvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...