måndag, januari 01, 2001

Ett ufo gör entré

Jonas Gardell
ETT UFO GÖR ENTRÉ
Roman - Norstedts
[+]

Denna fortsättning på En komikers uppväxt (1992) gick som följetong i Aftonbladet under hela sommaren, men den officiella recensionsdagen var inte förrän helt nyligen. Nåja, kanske har det ingen betydelse, men man undrar ju lite... I Ett ufo gör entré träffar vi återigen Juha i den prydliga förorten Sävbyholm, klassens pajas, Komikern själv, som nu brutalt har tagits ned på marken. På nåder får han vara med det tuffa gänget, gärna som syndabock, någon man kan skylla på när det luktar rök i gillestugan.

Persongalleriet är i stort sett det samma, Jenny, Stefan, Lennart, Li och alla de andra vi fick lära känna i bok nummer ett. Då var barnen i tolvårsåldern, nu är de 15 år gamla, nästan på väg in i vuxenvärlden. 70-talet ska snart bli 80-tal och detaljerade låtlistor och kommentarer om kläder och aktuella händelser ger tidskänsla. Här finns också gott om situationer som påminner om hur svårt det är att "bara" vara sig själv när man knappt vet vem man är. Då sökte vi vår identitet i kläder från Gul & Blå och än idag får Gardell oss att med iskall fasa inse hur Fruktansvärt Fel det var att ha Bergisjeans från Domus.

Men vänta dig inte uteslutande nostalgiska mysdetaljer, Ett ufo gör entré är bitvis nästan förvånande svart. Författaren målar upp en mörk bild, ofta är det otäck läsning om självmordstankar, mobbning, ff-fester som spårar ur och ungdomar som experimenterar med sex och droger. Som tur är sticker Jonas Gardell mellan varven in reflektioner sedda med den vuxnes perspektiv på tillvaron, som hälsningar från ett ufo som varit med om en del rymdstrider, kanske fått en och annan reva i skrovet men på det hela taget klarat sig ganska bra. Det känns tröstande. Slutet ger löfte om en fortsättning på historien, jag hoppas åtminstone det. Jag vill liksom inte släppa Juha än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...