måndag, januari 01, 2001

Livet vinkar (som en Kurt)

Katarina Danielsson
LIVET VINKAR (SOM EN KURT)
Roman - Wahlström & Widstrand
[+]

Höstens allra charmigaste huvudperson, den nioårige Kurt, möter vi i Katarina Danielssons debutroman. Hans unga rock'n'roll-mamma döpte honom efter ingen mindre än sin stora idol, rockmusikern Kurt Cobain. Man blir genast smått förälskad i denna lille kille och jag tänker mycket på Ingemar i favoritfilmen Mitt liv som hund när jag läser om Kurts funderingar om meningen med livet. Han saknar sin pappa, en frånvarande musiker som inte ens kan stava sonens namn rätt på de sällsynta vykorten. Mamma kämpar på med jobb och nya killar, men det går inte alltid så bra. Då blir mormor en trygghet för den lilla familjen, hos henne finns det alltid varma bullar, så många man orkar äta. För nybakade bullar, det är livet det, säger mormor. Kurt tuggar, äter och funderar vidare.

I en parallellhandling följer vi August, en medelålders man, lite grå, lite småtråkig, tycker han själv. Rädd för åskan är han också och egentligen ville han bli pilot istället för elektriker, men det bara blev så här, livet. August är gift med Sara och de har både barn och barnbarn tillsammans. Nu efter trettio år, när barnen är vuxna och utflugna borde detta vara deras tid, men istället lägger han ner mycket kraft på att oroa sig. Han grubblar över hur Sara har förändrats, helt plötsligt har hon börjat klä sig i moderna glittertröjor och fixat med håret. Och kvar står August och fattar ingenting. Har hon rent av en annan?

Livet vinkar... är en alldeles ovanlig bok om helt vanliga människor, om kärlek, saknad och vänskap. Katarina Danielsson leker med sitt persongalleri och sin intrig på ett härligt sätt, jag gillar det och hoppas innerligt att det kommer mer från hennes penna snarast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...