måndag, januari 01, 2001

Pajernas värld

Karen Stolz
PAJERNAS VÄRLD
Roman - Wahlström & Widstrand
[+]

Blanda ihop en dos Ya-Ya med ett par delar Flickornas handbok i jakt och fiske, krydda med smaskiga efterrättsrecept och så har vi bakat vårens bästa mys-och-må-bra-bok. Söt, varm och god med frisk och syrlig fyllning är Karen Stolzs debutroman just så läcker som en riktigt perfekt paj.

Första gången vi möter pojkflickan Roxanne är hon tolv, året är 1962 och den lilla staden Annette, Texas är i full gång med att förbereda sig inför den stora pajmarknaden. Själv är Roxanne mer intresserad av att spela baseboll med sin kusin Tommy, bakning tycker hon är inget annat än slöseri med en bra kastarm. Hennes mamma bakar däremot frenetiskt, ganska idiotiskt tycker Roxanne, men när mamman tar ställning i en speciell politisk fråga i detta sammanhang, får dottern anledning att stolt konstatera att det ändå var mera med henne än bara pajer och köksförkläden.

I ett antal novelliknande kapitel får vi sedan följa Roxanne genom livet. Hon berättar om förvirrade känslor i tonåren och den första kontakten med rasism, om förälskelser, pinsamma föräldrar och senare om Vietnamkriget som genom kusinen kommer mycket nära. En stark familjekänsla, via släktbanden eller bara genom att man bor och lever i samma lilla stad genomsyrar allt som händer. Pajernas värld är en bok jag vill flytta in i, en nostalgisk njutning med sympatiska huvudpersoner, som lagar mycket god mat och bakar efter läckra recept som Christinas citronmarängpaj, Frusen fruktsallad á la Doreen och Miss Cherry Pie. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...