måndag, januari 01, 2001

En farlig äkta man

Jane Shapiro
EN FARLIG ÄKTA MAN
Roman - Albert Bonniers Förlag
[0]

Du vet hur det är. I början av förälskelsen är allt, precis allt, som den älskade gör och säger alldeles underbart och jättefantastiskt. Till och med den där ovanan att klippa tånaglarna i sängen är så gullig så. Men garanterat kommer den dagen då de rosaskimrande glasögonen trillar av och man vaknar upp till verkligheten igen, kanske i en säng full med hårda, otäcka... tånaglar? Var i hela friden kom de ifrån?

I En farlig äkta man är dessa irritationsmoment, som alla som någon gång levt i ett förhållande känner igen, kraftigt uppförstorade. Historien börjar med att två människor träffas och blir förälskade. Mannen i fråga är snäll, intelligent, rik och generös. Han vill bli författare, hon vill jobba som fotograf, hans pengar räcker till för båda. Lyckan verkar fullständig och paret gifter sig snart. I början tänker hustrun inte så mycket på det, men allt eftersom tiden går inser hon att den äkta mannen verkligen är oerhört klumpig. Han kan inte äta utan att spilla och kladda ner sig, han snubblar handlöst nerför trappor, han tappar och välter saker omkring sig och minsta omfamning innebär en risk för brutna revben.

I dessa mer eller mindre pinsamma situationer fångas han ständigt på bild av sin fotograferande hustru. Hon iakttar och dokumenterar, ganska iskallt, samtidigt som hon irriterar sig mer och mer på mannen, vars beteende förvärras för varje dag som går. Hon börjar till och med frukta för sitt eget liv efter en rad incidenter. Skulle han helt enkelt inte göra sig bättre som död, frågar hon sig till sist i denna ironiska vardagsskildring. Svart humor, jovisst, men samtidigt är det så oerhört sorgligt, detta komplicerade äktenskap som skildras i Jane Shapiros andra roman. Men är det ett så väldigt annorlunda äktenskap? Tja, kanske inte, egentligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...