tisdag, januari 01, 2002

Kits värld

Donna Morrissey
KITS VÄRLD
Roman - Forum
[+]

Kits värld är en djup ravin med en virvlande bäck, omgiven av högt, böljande gräs, en hård, salt vind som dånar in från Atlanten över stranden och tranbärsstället i den doftande skogen. Kits värld är också grusvägen som leder in till byn Haire's Hollow, där kyrkan, skolan och affärerna ligger. Där bor både vänner och ovänner, som snälle doktorn som gör allt för sina patienter och fiskaren som generöst delar med sig av fångsten, som skolans lärare som gärna plockar fram livremmen vid minsta anledning och pastorn vars fräsande predikningar byborna tvingas genomlida varje söndag. Ibland måste Kits värld betraktas genom en tjock, gul glasbit som ger allt en varm gyllene färg för att det alls ska gå att stå ut.

I ett litet grått hus nära havet växer tolvåriga Kit upp tillsammans med sin trygga, envisa mormor Lizzy och sin förståndshandikappade mamma Josie. Någon pappa finns inte med i bilden, vem Kits far är en väl bevarad hemlighet, men i stort sett kan det väl vara vem som helst. Kits mamma är så att säga generös mot dem som kan bjuda henne på någon slurk hembränt och kvällarna genljuder av de bilar som tutar efter henne uppe på grusvägen. De tre generationerna samsas ändå så gott det går under samma tak och även om den lilla familjen förstås inte ses med särskilt blida ögon, kämpar mormor Lizzy ständigt mot alltför elaka påhitt. Hon är inte ens främmande för att plocka fram bössan för att försvara sina båda flickor om det så skulle behövas. Men så dör Lizzy och plötsligt står Kit ensam med sin mamma. Josie har inte ens under Lizzys järnhand gått att kontrollera, men nu blir allt än värre. Och så kan det förstås inte få fortsätta, menar de bybor som nu äntligen ser en chans att skicka Kit till ett otäckt barnhem och lämpa av Josie på något annat lämpligt ställe. Några av byborna står på Kits sida, men hjälpen kan också komma från mer oväntat håll.

Berättelsen utspelar sig under 50-talet på Newfoundlands västkust, i det påhittade fiskesamhället Haire's Hollow. Människorna är skarpt och levande återgivna, men i svart och vitt, där de onda är väldigt onda och de godas hjärtan är av renaste guld. Det stora avslöjande som på bokens baksida annonseras ska komma att påverka hela Kits liv är inte alltför svårt att lista ut i förväg. Boken är snitslad med antydningar och fast jag hoppas-hoppas-hoppas att det inte ska vara det jag tror, sker ändå det som inte får ske. Gåtans upplösning blir därför något av ett antiklimax. Det gör i och för sig inte särskilt mycket, jag läser gärna vidare om Kit och kanske blir slutet ändå inte riktigt det jag från början hade trott. Gripande och engagerande läsning om kärlek och vänskap, fördomar och ondska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...