tisdag, januari 01, 2002

Svart krabba

Jerker Virdborg
SVART KRABBA
Thriller - Norstedts
[+]

På ett tåg som far fram genom ett vintrigt landskap sitter en man, klädd i vapenrock och uniform, och sover. Han heter Karl Edh och har kallats till en militärförläggning på västkusten, det kan vara i Sverige, men de geografiska kännetecknen är vaga i berättelsen. Landet ligger i krig med en fiendenation, som även den förblir oidentifierad för läsaren, och Edh är handplockad för att tillsammans med tre andra soldater genomföra ett uppdrag för rikets säkerhet. Över isen ska de på skridskor ta sig till en sambandscentral längre söderut, dit fyra kapslar ska levereras, innehåll okänt, anledningen avslöjas inte heller.

Färden innebär att de måste ta sig in på fiendeterritorium, det är livsfarligt, men också livsviktigt. Och det är bråttom, snart blir isen för tunn. Boktitelns svarta krabba är lika med kodnamnet på operationen. Som just detta djur ska soldaterna röra sig över isen för att undgå upptäckt, i sidled, dessutom i skydd av mörkret. De fyra männen känner inte varandra sedan tidigare, men de måste ändå kunna klara av att anförtro sitt liv till de andra. Vilket förstås inte blir så lätt. Förhållandena är dessutom mycket svåra, det är bitande kallt och saker inträffar som riktigt ropar: Fritt fram för konspirationsteorier!

Hemingway, och Alistair MacLean, tänker jag först, och hårdkokt thriller, ord som i vanliga fall får mig att slänga iväg boken i fråga med kraft. Miljön är förstås alltigenom manlig, de enstaka kvinnorna skymtar bara förbi i allra yttersta periferin. Men här finns ingen hjälte som i förbifarten hinner med att lägra ett par undersköna blondiner, innan han drar på sig uniformen och drar iväg för att rädda sitt land, beväpnad till tänderna. Som läsare vet man alltså inte med säkerhet var berättelsen utspelar sig, inte heller får man reda på varför det är krig eller egentligen någon annan yttre omständighet. Men allt detta är bara bra, för därför blir boken inte alls någon trist agentroman eller krigsskildring, snarare lutar det åt science fiction-hållet. Författaren koncentrerar sin handling till ett enda intensivt dygn och skildrar med mardrömslik skärpa vad som händer där ute på isen, det är både spännande och skrämmande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...