tisdag, januari 01, 2002

Hon som tittade in

Karin Wahlberg
HON SOM TITTADE IN
Kriminalroman - Wahlströms & Widstrand
[0]

Återigen möter vi kommissarie Claes Claesson och tänk, han väntar nu på att bli pappa för allra första gången. Mamman är ingen mindre än hjältinnan i Karin Wahlbergs debut, Sista jouren, läkaren Veronika Lundborg. Tydligen tog kärlekshistorien mellan dem båda fart efter sista sidan var läst, trevligt. Helt okomplicerat och rosenrött är det väl inte, barnet var inte direkt planerat och flyttkartongerna står travade i den gemensamma bostaden som egentligen borde renoveras innan babyn kommer, men vem ska ha tid med det? Mycket att göra på jobbet, gamla mamma blir sjuk och inte är de själva helt unga heller längre.

Mordfallet, ja. Inledningen är både dramatisk och tragisk. Johan Grip beslutar sig för att ta sitt liv och han har alldeles speciella planer för hur det ska gå till. Han har till och med tänkt ut vem som ska "få den stora äran" att verkställa planen och därmed känna sig extra skyldig. Johan arbetade tidigare som läkare på stadens sjukhus, Veronika känner förstås igen honom, men de jobbade på olika kliniker. Av någon anledning fick han lämna bygget för några år sedan. Ingen utomstående vet riktigt vad som hände, mer än att det går rykten om att man har hittat barnporr i hans dator. Han var annars inte heller särskilt populär bland sina läkarkollegor. Lite för påläst kunde han göra livet surt för vissa av dem i bästa besserwisser-stil.

Eftersom jag tyckte om Sista jouren hade jag förväntningar på denna andra kriminalroman, och visst följer författaren upp det som hon lade grunden till i förra boken. Intrigen är den här gången ganska annorlunda och som läsare vet man redan från början ungefär hur det hela hänger ihop. Det är ingen nackdel, men tyvärr känns upplösningen på mordgåtan lätt krystad och alltför konstruerad. Skildringarna av sjukhusmiljöerna är förstås lika bra som i den första boken (Karin Wahlberg arbetar själv som läkare), men jag kan inte låta bli att undra hur det ska gå att pressa fram ytterligare spänning på samma sjukhus i nästa bok. Om det blir någon. Det hoppas jag, men det vore kul om Claes Claesson fick lite större arbetsområde då. Och hallå, korrekturläsare och redaktörer - skärp er till nästa gång, är ni bussiga! Jag är så trött på att läsa om hur folk slår hanflatan i bordet, att de har kränkt på sig morgonrocken och så vidare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...