onsdag, januari 01, 2003

Gälla för död

Ruth Rendell
GÄLLA FÖR DÖD
Thriller - Natur och kultur
[+]

Den tillbakadragna Mintys liv verkar på ytan vara både lugnt och stillsamt, men hennes dagar omges av strikta ritualer. Hon går upp, tar ett bad i så hett vatten hon klarar av, går till sitt jobb på kemtvätten, där hon tillbringar större delen av dagen med att stryka skjortor, går hem och tar ett bad, skrubbar sig från topp till tå med nagelborsten och tar på sig rena kläder än en gång. Det sociala livet består i att grannparet, som gör sitt bästa för att ta den ensamma kvinnan under sina vingar, ibland lyckas locka med henne på bio. Minty bor för sig själv i det lilla huset sedan hennes älskade Tant gick ur tiden och och nu har hon även mist sin fästman Jock i en fruktansvärd tågolycka, mindre än ett år efter sin senaste förlust. Tvångstankarna hjälper henne att hålla sig på rätt spår, men så en dag dyker Jocks spöke upp. För det måste det väl vara? Mitt i vardagsrummet sitter han på en pinnstol och väntar på henne, men går upp i rök så snart hon närmar sig honom. Snart visar han sig igen, och igen...

När Minty började uppvaktas av den charmige Jock Lewis förändrades hela hennes värld. För första gången i sitt trettiosjuåriga liv kom hon nära en man och för hans skull ville hon göra allt. När han behövde låna lite pengar, helst kontanter, för att starta något eget, var det alldeles självklart att Minty ställde upp med vad som behövdes. Och när Jock berättar om sin gamla mor som behöver opereras blir det Minty som står för räkningen. Något som Minty inte anade var att hennes käraste hade försett sig med ett flertal olika identiteter. Jock Lewis, eller Jerry Leach, eller Jeff Leigh, försörjer sig som sol-och-vårare, mycket framgångsrikt dessutom. Att Minty inte alls är ensam om att ha blivit utsatt för hans bedrägeri, uppdagas när charmören hittas mördad på en biograf.

Ruth Rendell skriver denna gång inte ett ord om kommissarie Wexford, Gälla för död är ingen polisdeckare, även om Mintys granne råkar tillhöra poliskåren. Resultatet blir därför "Barbara Vineskt", en andlöst spännande thriller komplett med de mycket speciella karaktärerna man lärt sig att förvänta sig. Som vanligt låter Rendell läsaren veta exakt vad det är som format dem till att bli som de blev och till det yttre verkar de ofta högst normala, men genom inblicken man får i personernas inre blir läsningen både skrämmande och fascinerande. Mycket bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...