torsdag, januari 01, 2004

Esset i rockärmen

Annie Proulx
ESSET I ROCKÄRMEN
Roman - Forum
[+]

Det är ett tag sedan Annie Proulx kom med något nytt, det är faktiskt hela fyra år sedan jag läste hennes härliga novellsamling Berättelser från vidderna. Den nya romanen, Esset i rockärmen, rör sig i samma miljö, de vindpinade slätterna, denna gång i Texas, och sjuder av en liknande berättarglädje, full av originella karaktärer, fantastiska händelser och upplevelser, allt från de oumbärliga vindpumpsbyggarnas vedermödor och tuppfäktningens ädla konst till cowboyen som tröttnade på allt äckligt käk och öppnade restaurangen Gamla hunden.

Bokens huvudperson är tjugofemårige Bob Dollar, som växer upp hos sin morbror sedan föräldrarna övergav honom för att dra till Alaska. Men trots att han är huvudpersonen, navet i berättelsen, får han ändå till viss del stå tillbaka till förmån för den myllrande birollsuppsättningen som så småningom kommer att ta upp det största utrymmet. Men allt börjar med att Bob söker och får ett jobb på Globala Fläsksvålsbolaget. Företaget vill komma över tomter för att kunna bygga nya svinfarmer, men problemet är att folk av någon anledning (den fruktansvärda stanken...) inte vill sälja så mycket som en kvadratcentimeter till dem. Därför skickas Bob iväg till norra Texas för att snärja invånarna med lögner om att han i stället vill köpa mark för att kunna bygga exklusiva lyxvillor.

Men ju djupare Bob tränger in i landskapet, lär känna invånarna, lyssnar till deras berättelser, den ena mer fascinerande än den andra, desto mer fäst blir han vid människorna och vid sin nya bostadsort. Trots att Esset i rockärmen faktiskt är en roman, påminner boken på ännu ett sätt inte så lite om den tidigare novellsamlingen, eftersom den är uppbyggd av kapitel som vart och ett spinner runt en av de många färgstarka karaktärerna, boskapsskötare och ranchägare, tonåriga mödrar och kvinnorna i baptisternas Bibeltäckesjunta. Men så har ju Bob också sin arbetsgivare att tänka på. Och det där ässet i rockärmen, vem är det som sitter inne med det? Mustiga skrönor blandas med intressant läsning om bl a USA:s historia och till skillnad från flera andra recensenter gillade jag att bli underhållen av Annie Proulxs senaste roman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...