torsdag, januari 01, 2004

Om inte

Carol Shields
OM INTE
Roman - Norstedts
[+]

Jag känner mig lite sorgsen när jag börjar läsa den här boken. Carol Shields avled förra året efter en lång tids kamp mot cancer och Om inte blev hennes sista bok. Stendagböckerna (belönades med Pulitzerpriset 1995), Larrys gäster, Kärlekens republik, Mary Swann, samt en biografi om Jane Austen är några av hennes tidigare verk och jag har tyckt mycket om dem alla. Till att börja med gör det också mig lite nedstämd, för Om inte verkar först inte alls bli den nya, stora favorit jag hade hoppats på. Under läsningen undrar jag ofta vart hela historien är på väg. Men så känner jag ändå att jag som vanligt fångas av Carol Shields ord som blir till en hjärtskärande berättelse om sorg och saknad, om vänskap och kärlek, om föräldraansvar och familjens villkor, om kvinnans roll i samhället och om böcker och litteratur och skrivande.

Romanens huvudperson är Reta Winters, drygt 40, relativt framgångsrik översättare och författare. Hon bor i en förort till Toronto tillsammans med man och deras tre tonårsdöttrar i ett stort, gammalt hus. Eller rättare sagt med två döttrar, för den äldsta dottern, Norah, har valt att lämna familjen och i stället bosätta sig på gatan i storstaden. På en trottoar sitter hon och tigger, med en skylt med texten "godhet" runt halsen, och vägrar att prata eller ens erkänna att familjen kommer för att hälsa på henne. Pengarna hon får ihop skänker hon till största delen bort vid dagens slut till andra behövande och behåller bara precis så mycket hon måste ha för att överleva. Genom boken får vi följa Retas tankar och oro inför det öde som har drabbat familjen samtidigt som hon måste fortsätta med sina vardagliga sysslor, hon skriver, går till biblioteket, arbetar i trädgården, fikar med sina väninnor. Visst är hon medveten om att barn hela tiden lämnar sina föräldrahem för att börja leva sina egna liv, men detta med Norah, det hände så plötsligt, ena dagen - student, nästa dag - uteliggare och tiggare.

Så småningom försöker Reta hitta en förklaring till varför Norah, som alltid har varit den duktiga storasystern, har valt att göra som hon nu gör. Har det kanske med föräldrarnas uppfostran och förväntningar på henne att göra? Eller beror hennes val på vad hon har ställts inför som kvinna, efter att ha tagit klivet ut i vuxenvärlden? Reta börjar skriva brev till maktfaktorer, andra författare, journalister och kritiker, som på något sätt kan ha påverkat hur dagens samhälle ser ut för unga kvinnor, till exempel genom att inte ta med kvinnliga författares verk på listorna över dem som räknas som de allra mest betydelsefulla. Om hon lyckas lista ut varför det blev som det blev har hon kanske också chansen att få tillbaka Norah, intalar Reta sig. Bokens kapitel har korta, kärnfulla titlar som "Trots det", "Alltså", "Någonsin", "Redan", och "Om inte" "om" hade varit, vad hade då kunnat hända - eller inte?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...