torsdag, januari 01, 2004

Kvällens lagar

Mary Yukari Waters
KVÄLLENS LAGAR
Noveller - Forum
[+]

Kvällens lagar är en vacker, liten samling med elva noveller på temat "västerländsk påverkan på det japanska samhället under och efter andra världskriget fram till nutid", där minnet av kriget hänger som en skugga över vardagslivet i de olika japanska byarna man som läsare får titta in i. Ett annat tema är förlust, åtskilliga av novellerna handlar om kvinnor som blivit änkor, antingen efter kriget eller genom makens sjukdom; det förekommer även någon änkling. Men utöver saknaden efter någon älskad anhörig finns även saknaden efter ett tidigare liv, en period då allt såg annorlunda ut, I en av bokens första noveller, Ända sedan mitt hus brann ner, reagerar den sjuttiosexåriga japanska kvinnan starkt på den då nymodiga, västerländska seden att använda bestick i stället för ätpinnar vid matbordet: Att bruka järnljuster och knivar vid bordet, att hugga och skära - sysslor som borde utföras i ett köks avskildhet, och lämna middagsgästernas krafter fria för tankar av en högre ordning.

I Efterdyningar nämns en annan nyordning, det lunchprogram för japanska skolbarn som subventionerades av den amerikanska regeringen, som med svindlande hastighet [växlade] från fiende till allierad, och som medförde att barnen kom hem med främmande mat i magen: bröd, ost, flaskmjölk och någon gång en kub torkat jordnötssmör. Längre fram i samma novell talar en man om hur japanerna måste förändras för att passa den moderna världen, för att inte tillåta sig att förbli en ockuperad nation. (Frågor att diskutera: Hur beter sig segrande krigsherrar i andra länder nu för tiden? I hur stor utsträckning tillåts länderna att behålla sin nationella särart?) Det finns i novellsamlingen fler exempel på hur den traditionella japanska kulturen försvinner till förmån för västerländska seder och bruk, som alltid en balansgång mellan gott och ont, ett mångkulturellt samhälle eller inte, etc.

Mary Yukari Waters föddes i Kyoto, Japan av japansk mor, fadern var amerikan med irländska rötter, och flyttade som nioåring till USA. (I en intervju med författaren läste jag att novellen Hur kärlek fungerar, om en trettonårig flicka som efter fem år i Kalifornien återvänder för att hälsa på i Japan, bygger på egna erfarenheter.) Efter att ha utbildat sig och arbetat som revisor fick hon sin första novell publicerad efter en skrivarkurs och på den vägen är det. Kvällens lagar är Mary Yukari Waters debut, men jag vill gärna läsa mer av henne. Enligt uppgift är också en roman på gång. Hon skriver personligt, elegant och luftigt när hon med små medel, och på ett sätt som gör att man på flera plan kan ta till sig berättelserna, lyckas skildra ett Japan i förändring, hur karaktärerna anpassar sig, lever vidare och kanske också ibland kan se framåt. En god översättning av Roy Isaksson bidrar till min läsupplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...