lördag, april 07, 2007

En andra smekmånad

Joanna Trollope
EN ANDRA SMEKMÅNAD
Roman - W & W
[+]

Joanna Trollope kan konsten att skapa vardagsdrama, med tonvikt på r-e-l-a-t-i-o-n-e-r. Genom hennes mästerliga karaktärsbeskrivningar ser jag de olika inblandade framför mig lika tydligt som vore de persongalleriet i någon engelsk dramaserie på tv. Här har vi till exempel ett medelålders par, skådespelaragenten Russell som längtar efter en andra smekmånad med sin hustru, skådespelerskan Edie, en dotter som är 26 men som beter sig som en tio år yngre tonårstjej, en syster/svägerska som på fullt allvar funderar på att ta tillbaka sin minst sagt strulige man, en ung skådis, begåvad, mager och fattig och ganska övergiven, med flera. Och ett hus, stort och vänligt och trivsamt, men som hotar att falla itu på grund av vanskötsel, och kanske också av bristen på liv och rörelse nu när den siste flygfärdige ungen, sonen Ben, har gett sig av.

När vi är mitt uppe i en vardag med stökiga frukostar hockeytrunkar fulla med smutstvätt grusiga köksgolv tror vi att den tiden aldrig ska ta slut. Så känns det i alla fall, men det gör den. Och vad händer då? Och - för att dra det ytterligare ett varv - vad händer när livet verkar börja gå i repris igen? När de utflugna ungarna vänder åter? Är det höjden av lycka? Himmel eller helvete? Författaren låter mig känna Edies smärta över att bli övergiven, men samtidigt också Russells längtan efter ett "normalt" vuxenliv igen och dessutom de vuxna barnens förvirring över att livet inte alltid blir som man har tänkt sig. Vart ska man då söka sig om inte hem till mamma och pappa igen, om det så bara är för att få tak över huvudet, få lite tröst, spara pengar eller vila upp sig ett tag. Är det verkligen så självklart att de ska ta emot sina inte längre så små barn med öppna armar?

Här finns så många kloka citat om modersrollen, kvinnorollen, att mitt ex skulle vara fullt av understrykningar om jag tillät mig att göra sådana i mina böcker. Hundöron finns det däremot gott om, jag hittar hela tiden tänkvärda meningar att fundera lite extra över. Ja, det finns mycket att upptäcka, vad innebär det t ex att Edie just fått en roll i Ibsens Gengångare? En andra smekmånad är den elfte av Joanna Trollopes böcker som översatts till svenska, läs gärna min recension av Flickan från södern, ännu en av hennes välskrivna romaner.

2 kommentarer:

  1. Kul att du gillade boken så mycket. Har precis fått den från biblioteket så det blir snart läsning. Tycker också att Joanna Trollopes böcker är välskrivna o tar upp intressanta ämnen!

    SvaraRadera
  2. Hej, tack för din kommentar! Ja, J T är faktiskt nästan alltid mycket läsvärd. Har hennes Syster och bror hemma från biblioteket nu och ser fram emot att läsa den snart.

    SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...