tisdag, januari 01, 2002

Flickan från södern

Joanna Trollope
FLICKAN FRÅN SÖDERN
Roman - Wahlström & Widstrand
[0]

Flickan som kommer från södern, den amerikanska förstås, heter Gillon Stokes, född och uppvuxen i konservativa kretsar i Charleston. Livet som familjens svarta får, den misslyckade systern som inte lyckats bli gift, blir till sist lite för tufft och hon bestämmer sig - återigen - för att resa bort, långt bort. Den här gången blir det till London, där hon får ett tillfälligt jobb som konsthistoriker. Mycket i nästan trettioåriga Gillons liv är förresten fortfarande tillfälligt, förhållanden, arbetsplatser, bostäder... Släktbandet är av det elastiska slaget, det går delvis att tänja ut, men när Gillon minst anar det dras hon tillbaka till familjens sköte igen.

På en fest träffar Gillon Tilly, en vänlig själ som erbjuder amerikanskan att flytta in i gästrummet i lägenheten hon delar med pojkvännen/naturfotografen Henry. Detta parförhållande är inte det bästa, Tilly går och väntar på att Henry ska fria, vilket han inte alls verkar vara särskilt intresserad av. När Gillon blandar sig i leken, ställs saker på sin spets och när hon inser vidden av hela situationen, får hon bråttom att återvända till USA. Henry följer dock efter, teoretiskt sett för att fotografera de spännande våtmarkerna med vithövdade havsörnar och karettsköldpaddor i South Carolina, men i praktiken för att få vara nära Gillon. Rotlöse Henry faller för familjen Stokes, för de starka traditionerna, för hela miljön och livsstilen, medan Gillon börjar längta bort igen.

Flickan från Södern handlar om att vara singel, runt trettio, utan fast mark under fötterna. Det är ändå ingen bok för Bridget Jones-genren, även om författaren nu tar ett steg (bort?) från det som har kallats för "the aga-saga", ett uttryck som har med agaspisar att göra, dvs vilka familjer som brukar ha dem (engelsk medelklass, företrädesvis bosatta på landsbygden) och vad som händer där. Joanna Trollope skriver inga "vanliga" kärleksromaner, för hennes huvudpersoner går det sällan som man tror. Handlingen kretsar även i denna bok kring ganska vanliga, vardagliga relationer mellan älskande, mellan mor och dotter, mellan vänner. Bäst är historiens trivsamma myller av människor i olika generationer, från mormor Sarah, världshistoriens största Charlestonfantast, med sina minnen av den gamla goda tiden till det nyfödda barnbarnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...