onsdag, juni 06, 2007

En lek med lågan

Astrid Saalbach
EN LEK MED LÅGAN
Roman - Albert Bonniers
[0]

Den unga Claire är inte bara en otrolig skönhet, utan dessutom ensamstående mamma och begåvad violinist som studerar på musikkonservatoriet i Köpenhamn. Något händer där som gör att hon anklagar sin charmige lärare Tobias, (kallas "Don Tobias" av uppenbara orsaker), för övergrepp, våldtäktsförsök. Tobias nekar bestämt till anklagelserna, men hamnar ändå på löpsedlarna och blir avstängd från sitt arbete tills man har rett ut vad som egentligen hände. Snacket går i korridorerna, visst kunde han ibland vara lite väl närgången mot sina kvinnliga elever, men Claire var väl å andra sidan inte heller guds bästa barn, som hon flirtade med alla...

Tillbakablickar till barndomen visar att Claire tidigt får en snedvriden uppfattning om sitt eget utseende. Hon uppträder ofta inbjudande mot män, hon har av någon anledning en känsla av att hon är skyldig dem något; så hade hon känt det ända sedan hon var stor nog att förstå att hon med sitt utseende hade fått en alldeles särskild gåva. Parallellt med berättelsen om Claire tecknar författaren porträtt av flera av de andra som blir inblandade i historien, bland annat Tobias hustru, som efter hans många kvinnoaffärer till sist får nog och flyttar ut till en ensligt belägen stuga. Vi möter också skolans rektor, som befinner sig i motsatta ändan av skönhetsskalan. Trots att han är vuxen nu hänger det gamla öknamnet, Haren (han föddes harmynt), fortfarande med.

Astrid Saalbach är även skådespelerska och ses som en av Danmarks främsta dramatiker som bl a belönats med Nordiska Dramatikerpriset. Som författare har hon ett skönt lättläst språk, i En lek med lågan vilar ofta en obehaglig tyngd mellan raderna, där det som egentligen hände mellan Claire och Tobias aldrig riktigt avslöjas. Paradoxalt nog är också porträttet av Claire ganska ytligt, vad hon verkligen känner är inte alltid helt klart. Ändå ett intressant inlägg i skönhetsdebatten av en författare jag gärna läser mer av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...