lördag, november 10, 2007

I skogens tystnad

Gisa Klönne
I SKOGENS TYSTNAD
Kriminalroman - AB
[+]

En riktigt vidrig upptäckt gör jägmästare Diana Westerman när hon är ute på sin vanliga joggingtur i skogen hon är anställd att ta hand om. I ett ensligt beläget jakttorn ligger ett naket manslik, mycket illa tilltygat. (Söndergnagd bröstkorg. Kråkor. Det räcker nog så.) Eftersom större delen av polisstyrkan är upptagen med andra fall, ger polischefen kriminalkommissarie Judith Krieger en chans att komma tillbaka, trots att hon egentligen är utbränd. Två år har gått sedan hennes bäste vän och kollega blev ihjälskjuten under ett arbetspass som han var hygglig nog att ta över från Judith som just den dagen kände sig lite krasslig. Nu paras hon i stället ihop med gröngölingen Manni i silverjacka och geletaggigt hår.

I närheten av brottsplatsen ligger ett ashram i det före detta gamla godset Sonnenhof. Ju längre utredningen pågår, desto mer övertygad blir polisen om att allt inte står riktigt rätt till där. Även om alla på kursgården bestämt hävdar att de inte alls är någon skum sekt löper ändå ledtrådarna samman just där.

I skogens tystnad är en välskriven kriminalare, komplett med spännande upplösning och intressanta karaktärer (läs: starka kvinnor), men den svenska översättningen av Klönnes debutroman verkar inte ha fått någon större uppmärksamhet i media. Blott två recensioner har jag hittat på nätet och båda två menar att om tysk kriminallitteratur ska slå sig in på svenska marknaden får man allt ta och skicka någon annan än Klönne. Jag håller inte med, själv tänker jag absolut läsa mer av Gisa Klönne! Redan finns författarens andra bok om Judith Krieger, Unter dem Eis, i pocket i Tyskland, så frågan är bara om det kommer att bli på tyska eller svenska... (Och inte kunde recensenterna tipsa om andra tyska kriminalförfattare som kunde vara värda att ge ut i stället. De borde kanske skaffa sig ett läsprojekt.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...