onsdag, december 05, 2007

ABC

Ida Jessen
ABC
Roman - Kabusa Böcker
[+]

Danska Ida Jessens bok ABC, i fin översättning av Ninni Holmqvist (bl a Biroller) får mig att tänka på en brasiliansk thriller jag läste för länge sedan, Lögnens lov av Patricia Melo, och det beror nog inte bara på att omslagen är så vackert rosa båda två. I båda böckerna finns en kvinna som vet vad hon vill och inte skyr några som helst medel för att uppnå det. I ABC heter kvinnan Susan och redan när hon träffar Joachim för allra första gången på en fest märker man att här är det hon som styr och ingen annan. Jag såg att du tittade på mig när jag gick över golvet, är hennes inledande replik till Joachim och han, som inte alls tittade, blir helt tagen på sängen. Men mycket förtjust.

Ett förhållande mellan ensamstående mamman Susan och den ensamme karriäristen Joachim inleds, allt går med rasande fart och redan efter sex veckor är Susan gravid. Och det är ju bara självklart att den lilla familjen ska flytta in i Joachims mycket större och finare lägenhet på ABC-gatan och eftersom Susan tycker det känns otryggt att bara lämna sitt gamla liv bakom sig får hon förstås stå med som delägare. Tyvärr, för Joachim, för det som först känts som en spännande dynamik, med Susan som är slarvig och spontan och bestämd och Joachim som... inte är det, blir en katastrof på nära håll. Dessvärre finns det barn med i bilden och det är där som det riktigt skär i hjärtat när man läser om de vuxnas terror, om Susans manipulerande nyckfullhet och Joachims hopplösa handlingsförlamning.

ABC är en stark skildring av ett förhållande, dömt att misslyckas, med skarp dialog och minnesvärda karaktärer. Allt är inte heller svart eller vitt, Susans beteende går möjligen att förstå med tanke på hennes bakgrund och det är kanske inte bara synd om Joachim, trots allt han råkar ut för. Jag vill gärna läsa mer av Ida Jessen, kanske hennes Det første jeg tænker på, som förra året belönades med Danmarks största litteraturpris, BG Banks Litteraturpris, där 30 000 danskar röstade fram vinnaren.

2 kommentarer:

  1. Anonym19:16

    valde också den från kabusa. kul att den var så vardagsbra som den verkade. nu ska jag också läsa den!

    SvaraRadera
  2. Vardag with a twist! Ida Jessen var helt klart en ny, kul bekantskap. Ska bli kul att se vad du tycker om den sen.

    SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...