torsdag, april 23, 2009

Det är så konstigt nuförtiden

Karin Flygare
DET ÄR SÅ KONSTIGT NUFÖRTIDEN
Roman – Alfabeta
[+]

Stackars gamla mamma, åttiosex år, har med tiden blivit alltmer förvirrad. Ändå får hon försöka klara sig i eget boende, trots att nycklarna väldigt ofta är borta, precis som glasögonen och sedan ska man visst komma ihåg att äta och byta underkläder ibland också. Svårast för hennes dotter Birgitta är kanske ändå att hon oftast inte känner igen henne, utan förväxlar henne både med barnbarnen och sin make, död sedan många år.

Mitt i röran ska Birgitta försöka leva sitt liv, med en ständig oro för att mamma ska råka riktigt illa ut och med dåligt samvete för allt hon inte hinner eller orkar göra. Dessutom kommer andra känslor in i bilden, sådana man inte är särskilt stolt över. Förtvivlan, hopplöshet, otålighet och kanske till och med hat ibland, när pressen på en anhörig blir för stor. För man ska också orka med att handskas med byråkratin och eventuella byten av vårdhem och personal och det är över huvud taget lite som att ha ett barn på ett illa fungerande dagis. Men det är skillnad på när en liten unge och en gammal människa kissar ner sig...

Det är så konstigt nuförtiden är en sorglig bok förstås, men den skildrar också med värme och medmänsklighet något många av oss har upplevt eller tyvärr kommer att få uppleva. Karin Flygare är socionom och bestämde sig efter drygt trettio år i yrket för att skriva en bok om sina erfarenheter. Hennes förhoppning är att kunna påverka, och även om jag tycker det är hemskt att hon inte har kunnat göra det tidigare, hoppas jag att det är precis vad hon uppnår nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...