lördag, januari 01, 2005

Rottweilern

Ruth Rendell
ROTTWEILERN
Thriller - Natur och kultur
[+]

Jubel och klang, en ny Ruth Rendell! Deckardrottningens nya bok, Rottweilern, är en riktigt brittisk, psykologisk thriller av bästa märke och den här gången utspelar sig historien i Marylebone, en stadsdel i London. Boktitelns rottweiler är en seriemördare som går lös i staden, i media får förövaren detta namn efter att en ung kvinna har hittats strypt med ett bitmärke i halsen. (Givetvis protesterar Rottweilerföreningen å det bestämdaste...) Ett vittne har sett en figur fly från platsen, men det var mörkt och det gick inte att avgöra om det var en man eller en kvinna.

Det brokiga persongalleriet består främst av invånarna i ett hyreshus som ägs av änkan Inez Ferry som har sin antikaffär Star Antiques på nedre botten. I huset bor också Will, en ung man som ser ut som David Beckham, men mentalt ligger på en tioårings nivå. I lägenheten bredvid bor ryskan (eller vad hon nu är, hennes brytning varierar...) Ludmila med sin pojkvän Freddy och högst upp i huset bor den ordentlige Jeremy Quick, en idealisk hyresgäst, som har tagit för vana att börja dagen med en kopp te i Inez butik. I Inez butik jobbar den vackra och exotiska Zeinab Sharif, eller det kanske är för mycket sagt. Hon kommer i alla fall dit ibland, men ägnar sig mest åt att stå framför spegeln samt ta emot sina många och rika beundrare som överöser henne med dyrbara smycken. Och det här vore inte en bok av Ruth Rendell om inte alla de inblandade hade både en och två och tre hemligheter, mer eller mindre olustiga.

Så begås det ytterligare ett mord, obehagligt nog alldeles i närheten av Star Antiques. Rottweilern har som sitt varumärke att plocka till sig små föremål från sina offer, en cigarettändare, ett halsband och så vidare, och när dessa saker så småningom återfinns i Inez butik blir det ännu obehagligare för henne. Redan ganska tidigt i boken får läsaren veta vem Rottweilern är, det är ju inget obekant grepp i Rendells böcker, och berättelsen fortsätter med att mördaren försöker ta reda på varför h*n egentligen begår dessa brott. Polisen svävar länge i ovisshet, men misstänker att det är någon av Inez hyresgäster som är den skyldige. Inez fattar också misstankar på sitt håll. Visst är hennes hyresgäster ofta mycket underliga, de ljuger om både högt och lågt, men det finns en person som mer än de andra fångar hennes uppmärksamhet. Är det verkligen Rottweilern? Läs och njut, det här är kvalitet och klass, ända ner till översättningen av Gertrud Hemmel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...