torsdag, november 26, 2009

Bokfrågornas ABC: A

Ny kul utmaning från Lilla O:

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.
Får svara i egen sak och nämna tre böcker av Paul Johnston som jag har översatt: Blå skuggor, Röd död och Tiga är guld, där privatdeckaren Alex Mavros löser skumma fall i Grekland. En hel del kultur, politik och historia, vill jag minnas.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.
P D James ljuvliga polisintendent Adam Dalgliesh är förstås den första jag kommer att tänka på. Tyvärr var den senaste boken i raden, Patienten, ett rejält fiasko, men jag lever på gamla minnen.

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?
Oj, svårt. Men jag tror att jag har läst de flesta av mina gamla favoritböcker för mina egna barn, allt från Kattresan till Alla vi barn i Bullerbyn. När barnen blir äldre fortsätter ju utbytet av boktips, men nu går det åt båda håll, vilket är väldigt kul!

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.
Har läst alldeles för få afrikanska författare (hoppade ju dessutom av Lyrans Jorden runt-resa, innan vi nådde det resmålet), men kan tipsa om en av mina favoritböcker ändå – När elefanterna dansar av Barbara Voors. En litterär reseberättelse om Tanzania och kanske framför allt Zanzibar.

2 kommentarer:

  1. Åh, När elefanterna dansar bara älskade jag! Det är så kul att läsa andras svar och minnas en massa böcker man glömt. Tack för tipset om Paul Johnston också.

    SvaraRadera
  2. Lilla O: tack själv, för en ny utmaning! Det är som du säger kul att läsa andras tips, men också att rota i sina egna läsminnen. Ser fram emot fortsättningen!

    SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...