lördag, februari 11, 2012

Ur arkivet - 2000

Jo, jag firar några jubileum i år, jag har bokbloggat i tio år (sort of ...) och det är i år också hela femton år sedan jag 1997 startade Bokringen, Sveriges första samlingssida för hemsidor om böcker. 2000 kom jag mig för att börja tigga recensionsex av förlagen och ur arkivet kommer jag under året presentera några av mina favoriter samt förstås också något varnande exempel :)

2000 var mitt företag var relativt nystartat, jag skrev krönikor lite här och var, mina barn var 8 och 10 år och jag levde familjeliv med hus och trädgård.

Lena Israelsson
HANDBOK FÖR KÖKSTRÄDGÅRDEN
Fakta - Wahlström & Widstrand
[++]

Trädgårdsjournalisten Lena Israelsson är snudd på en institution i trädgårdssverige, när hon talar (eller skriver...) lyssnar vi odlare! Hennes tidigare böcker (Köksträdgården - det gröna arvet och Odla orientaliskt) har gjort stor succé och denna nya bok kommer säkert att bli lika populär. Handbok för köksträdgården är efterlängtad, det här är första gången på mycket länge som så här mycket information om köksväxtodling samlas på ett och samma ställe. Totalt beskrivs 90 olika slags grönsaker, 26 kryddväxter och 15 bärsorter, alltifrån bondböna och smörkål, kålrabbi och rotpersilja, björnrot och citronverbena till hallon, lingon och nypon med mera, med mera.

Den drygt 430 sidor tjocka boken består av fem delar: Komponera en köksträdgård, Odlingsmetoder och de tidigare nämnda avdelningarna för grönsaker, kryddor och bär. Det är nästan de där två första delarna som är mest spännande! I kapitlet om hur man på bästa sätt planerar och designar sin köksträdgård, skriver Lena Israelsson mycket inspirerande om hur man går till väga för att skapa sitt eget lilla paradis på jorden, ett paradis med soligt läge och god dränering...

Odlingsmetoderna i boken bygger dels på gammal kunskap, men också på de allra senaste forskningsrönen. En ekologisk inställning är en självklarhet, metoder som marktäckning, kompostering, gröngödsling och växelbruk beskrivs ingående. Att odla giftfritt blir glädjande nog allt mer populärt och Lena Israelsson gör det lätt för oss som vill gå denna naturliga väg. Under rubriken Växtskydd t ex, får vi lära oss det mesta om hur man skapar balans mellan insekterna, hur man gör sitt eget bekämpningsmedel och vad man ska ta sig till när skadedjuren kommer och hälsar på i trädgårdslandet.

Handbok för köksträdgården är en mycket vacker bok, kanske inget att ta med sig ut i ett jordigt trädgårdsland kanske, men väl sitta och bläddra i och njuta av på en solig uteplats. Den är mycket påkostad med vackert papper och sköna bilder och kostar förstås en rejäl slant. Står ditt val mellan denna och de två tunnare böcker som du kan få för samma summa, bör du absolut välja Lena Israelssons senaste bok, som är ett måste för alla odlare!

Den bästa romanen 2000 var en maffig släktkrönika av en kanadensisk författare.

Ann-Marie MacDonald
PÅ DINA BARA KNÄN
Roman - Natur och Kultur
[++]

Vid tiden runt sekelskiftet kommer James Piper, en ung pianostämmare med framtidsplaner, till New Waterford, ett litet gruvsamhälle på den kanadensiska ön Cape Breton. Stor skandal blir det när han tillsammans med den knappt tonåriga Materia rymmer för att gifta sig. I familjen föds så småningom fyra systrar, den musikaliskt begåvade Kathleen, den fanatiskt religösa Mercedes, den upproriska och självdestruktiva Frances och den halvt handikappade Lily. Deras öden och äventyr är av det mer ovanliga slaget och det är fängslande från första sidan.

I denna släktsaga, som lånat vissa drag av klassikern Kejsarn av Portugallien, men även påminner om Gabriel Garcia Marquez sprakande släktkrönikor, följer vi familjen Piper fram till 1950-talet, genom olika epoker, världskrig, ekonomiska kriser och mer personliga katastrofer. Musiken spelar en stor roll i boken. Stämningar och känslor liksom tonsätts med hjälp av blå blues, rökig jazz, arabiska vaggvisor och sträng opera. En musikalisk bok, alltså, men även en bok full av dofter och smaker. Och så handlar det en hel del om kärlek, om obesvarad, hemlig, olämplig kärlek och till och med den allra mest förbjudna kärleken. Det är emellanåt riktigt obehagligt...

Detta är MacDonalds romandebut, tidigare har hon bland annat skrivit dramatik. Berättartricken är många och som läsare kastas man än hit, än dit, men man följer med i svängarna med glädje. En riktigt levande översättning av Ingvar Skogsberg bidrar till att göra detta till en läsupplevelse av absolut högsta klass!

2000 läste jag också boken som fick mig att sky Mons Kallentoft, möjligen för evigt.

Mons Kallentoft
PESETAS
Thriller - Natur och Kultur
[-]

En egen hemsida och vårens fräckaste silvrigaste bokomslag, skarpt formgivet av John J Candy, kan Mons Kallentofts debutroman Pesetas ståta med. Den här historien utspelar sig i Spanien, i ett solstekt Madrid, där Carl, en svensk avhoppad arkitekt, jobbar som föreståndare för en bar. Ekonomin är risig och även ett par av Carls vänner har pengabekymmer. Emilio har en fattig familj som behöver akut hjälp och Paco, som hittills har försörjt sig på att sälja knark, stulet i postsorteringen där han jobbar, hamnar också i klistret när kuverten plötsligt slutar komma. I boken skymtar också Pacos flickvän Sofia, en försupen Slösa, hennes motsats är Carls flickvän Caterina, god spansk sjuksköterska, med rik&trygg far i kulisserna.

Efter en långsam inledning, när man hela tiden undrar vart boken egentligen är på väg, ökar dramatiken något efter att tre av huvudpersonerna genomför ett - tämligen misslyckat - bankrån. Författaren, som skrev boken på plats i Madrid, är noga med att i varje scen få alla gatunamn, statyer och affärer precis rätt. Han har berättat att han till och med fotograferar miljöerna han ska skriva om och visst, det är bildskärpa i alla miljöskildringarna, ner till minsta stenplatta i trottoaren, men det där betyder inte ett dyft för mig som aldrig varit i Madrid. Istället blir de eviga gatunamnen irriterande, det drar ned tempot i läsningen.

Språket är det där jag har svårast för, korthugget, kanske kan det kallas hårdkokt. Dialog och berättande går i vartannat och det är inte alltid lätt att reda ut vad som är vad, vem som säger eller tänker vad. Boken säljs som en thriller, men det här är inte ett dugg spännande.

2 kommentarer:

  1. Så spännande med ett så digert arkiv att ta av, ska bli kul att följa med på resan i tiden. Otroligt att du bloggat/publicerat dig på webbwn i 15 år! Grym kulturgärning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det, Anna :) Det ska kul att gå igenom gamla recensioner, vissa böcker lever förstås kvar i minnet, men så mycket är glömt också.

      Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...