fredag, april 13, 2012

Tyska boktips

... finns det en del här. Välj Läsprojekt eller Tyska bland etiketterna till höger. Men nu gäller det Bol.de som listar vårens viktigaste böcker: på plats 8 hittar jag Thea Dorn som jag tidigare läst. Die Hirnkönigin var en spännande krimi medan Die deutsche Seele, skriven tillsammans med Richard Wagner, utforskar den tyska själen. Finns det något som kan kallas typiskt tyskt? Och kan man nu då äntligen försonas med sin tyskhet? Jag skulle också vilja läsa mer om uttryck som Wanderlust, Fahrvergnügen, Zerrissenheit ...

På plats 3 kommer en bok av Thomas Steinaecker med den härligt långa titeln Das Jahr, in dem ich aufhörte, mir Sorgen zu machen, und anfing zu träumen (Året då jag slutade att oroa mig och började drömma). Om Renate som måste sluta sitt jobb på ett försäkringsbolag efter att hela hennes avdelning blivit bortrationaliserad. Hon börjar misstänka att man bara velat bli av med henne och reser till Ryssland för att konfrontera kvinnan som ligger bakom. Jag har tidigare läst om Steinaecker, hur han använder foton och teckningar i sina böcker. Jag har ingen aning om hur det kan se ut men kom att tänka på Jonathan Safran Foers Extremely Loud and Incredibly Close.

8 kommentarer:

 1. Tack ska du ha för dessa tips! Jag blir genast intresserad av "Die deutsche Seele"- den ska jag kika närmare på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den fastnade jag också för, ett slags personligt skrivet uppslagsverk :) Såg du att det går att kika på de första 39 sidorna på bol.de?

   Radera
 2. Gillar den långa titeln!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är fin, och den gör mig nyfiken på boken också.

   Radera
 3. Nu har jag varit inne på Amazon.de och kikat. Vilken intressant bok! Härligt med alla dessa ord- och alla utvikningar kring dem. Jo, den boken vill jag ha... och du ska än en gång ha tack för att du tipsade om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så, roligt att kunna tipsa dig som tipsat mig så många gånger :) Kollade upp Showalter, den finns på mitt bibliotek så det blir nog ett lån snart. Även om jag kan tänka mig att det är en bok man vill äga.

   Radera
 4. Både den tyska själen och Das Jahr ... låter intressanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet! Säger jag o suckar nästan lite ;) Hur ska man hinna med allt?

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...