måndag, maj 28, 2012

Hösten på Brombergs

Jag tyckte mycket om Anne Enrights Sammankomsten, en stark skildring av den irländska familjen Hegarty som samlas i föräldrahemmet för begravningen av en av bröderna. I augusti kommer Den glömda valsen, en bitterljuv kärlekshistoria om Gina Moynihan.

Under ett snöoväder då hela staden lamslås får hon tid att tänka på Sean, den man som hon hade ett förhållande med i sju år. Hon minns deras första trevande blickar när de träffades på en fest, hon minns de stulna timmarna på olika hotellrum när han hade lyckats smita iväg från sin hustru.Gina minns glädjen och euforin, men också sorgen och besvikelserna.

Abraham B. Yehoshuas Kvinnan i Jerusalem grep mig inte helt, men jag är villig att göra ett nytt försök med Egen eld, som kommer ut i september. Ett gift par tillbringar en ovanlig vecka på var sitt håll. Ya´ari tar hand om sin gamla pappa, sina barn och barnbarn, medan hans fru Daniela lämnar Tel Aviv för att ta farväl av sin döda syster i Östafrika.

Där träffar hon sin plågade svåger Yirmiyahu, vars son dödats sex år tidigare i kriget på Västbanken av egen eld. Yirmiyahu leder en afrikansk forskargrupp som gör utgrävningar efter människans primater. Han kämpar hårt för att lösgöra sig från varje uns av sin identitet, judisk och israelisk.

I augusti kommer Siste mannen i tornet, Aravind Adigas tredje roman, något för alla som gillade Slumdog Millionaire, säger US Today. (För debutromanen Den vita tigern fick författaren 2008 Bookerpriset.) Fastighetsmogulen Dharmen Shahen erbjuder en stor summa pengar till alla boende i hus han vill riva, men för att det ska bli någon försäljning måste samtliga säga ja.

Till slut finns det bara en man som envist vägrar ge med sig, den pensionerade läraren Masterji som nyligen blivit änkling. Han har varit en respekterad man i huset men nu ser hans grannar inte med blida ögon på honom. Han står ju i vägen för deras rikedom och lycka.


4 kommentarer:

 1. Fina utgivningar. "Egen eld" kan jag varmt rekommendera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, har du redan läst! Tack för rekommendationen :)

   Radera
 2. Siste mannen i tornet gillar jag, läser just nu men det går lite långsamt, den kräver ett piggt huvud. Både Between the assassinations och The White Tiger är favoriter hos mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, ett piggt huvud, alltså? Får kanske vänta lite med den då ... :) Jag har inte läst Adiga tidigare, men antecknar titlarna!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...