onsdag, maj 09, 2012

Känn inte efter så mycket!

Jag hörde en gång en intervju med en kvinna som inte kunde titta på nyheterna på tv utan att börja storgråta. Hon hade svårt att förstå varför inte alla reagerade på samma sätt och någonstans kan jag hålla med. Så mycket elände som det finns i världen, egentligen borde man inte göra annat än gråta ... Men jag hör inte till de 15-20% av befolkningen som är extra känsliga, de som är sensitivt begåvade, HSP, däremot kan jag precis som alla andra stöta på människor som är det. Och kanske förvånas över deras starka reaktioner. Och eventuellt komma med dumma kommentarer.

Drunkna inte i dina känslor: en överlevnadshandbok för sensitivt begåvade av Maggan Hägglund och Doris Dahlin är boken som förklarar, bekräftar och visar hur man tar vara på sin känslighet. I stället för att drunkna går det alltså att lära sig simma. Kanske innehåller den också en lektion i livräddning.

6 kommentarer:

 1. Anonym09:21

  SvD hade nyligen en artikelserie om just detta. Ganska intressant, men ibland tycker jag att det blir överdrivet att förklara alla mänskliga beteenden genom att ställa en diagnos.

  //Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt, HSP ska dock inte ses som en diagnos, har jag läst, utan mest som en term för att förklara en personlighet (?). On that note, skulle också vilja läsa "Quiet – The Power of Introverts in a World that Can´t stop talking" av Susan Cain.

   Radera
  2. Anonym08:26

   Fast det är väl ingen vetenskaplig diagnos utan bara ett namn på hur man är som person? Mig veterligen finns inte HSP med i psykologernas diagnosböcker.

   Men jag tycker det är bra i vilket fall som helst, för jag är trött på att gå runt och vara ledsen för att jag inte förstår mitt eget beteende och känner mig ensam. Med en typ av diagnos eller "titel" är det enklare att känna sig stark och finna andra med samma problem. Utan ett namn på personligheter så man enklare kan finna andra. Tycker jag.

   Radera
  3. Nej, tror inte det, det är nog som jag skriver här ovan, att "HSP ska inte ses som en diagnos". Har stor förståelse för att det kan kännas bra att få en förklaring ändå, för att underlätta för sig själv och för närstående.

   Radera
 2. Den handlar om en stor del av befolkningen, så det känns relevant att lyssna. Är man inte sensitivt begåvad själv har man sannolikt en vän eller en anhörig som är det. Då skadar det ju verkligen inte att lära sig mer. :)

  Jag fann boken högst läsvärd. /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var min tanke också, allt som kan bidra till att vi kan förstå varandra bättre gillas :)

   Tack för din kommentar, Anette!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...