söndag, november 25, 2012

Från A till Ö: D som i Karen Duve

Med Dies ist kein Liebeslied skrev tyska Karen Duve sig in i mitt hjärta, med tragikomik och svart humor i berättelsen om Anne som har det ganska bedrövligt med stökig familj, elaka lärare, konstiga pojkvänner och jobbiga ätstörningar. Hög igenkänningsfaktor för en sextio- och kanske sjuttiotalist.

Jag tyckte lika mycket om novellsamlingen Keine Ahnung, med bland annat berättelsen jag senare läste mig till publicerades som författarens allra första, Im tiefen Schnee ein stilles Heim. Ung kvinna med besvärlig uppväxt tvingas börja ett nytt liv och hamnar i oväntade situationer som hon med sina begränsade resurser gör allt för att lösa på bästa sätt.

I dokumentära Anständig Essen handlar det om maten vi äter, ett årslångt experiment som Karen Duve inleder med att uteslutande äta och köpa ekologiska produkter. Därefter blir kosten vegetarisk, framåt sommaren blir hon vegan och till hösten frukterian. Tips och idéer om hur man gör, om man så vill.

Hennes senaste bok, Grrrimm, har jag varit lite mer tveksam till, fem kända sagor av bröderna Grimm i nytt och modernare format: Rödluvan, Törnrosa, Snövit, Bror Lustig samt Grodkungen. Kan vara värt ett försök i alla fall. Karen Duve finns översatt till både engelska och svenska, Ingen sång om kärlek samt Regnroman, båda titlarna är slut på förlaget, men finns förstås att låna på bibliotek.

Har du läst något av Karen Duve? Har du någon bra författare på D att dela med dig av?

4 kommentarer:

 1. Jag skriver upp "Dies ist kein Liebeslied" - jag planerar ju, inspirerad av dig, att läsa en bok på tyska varje månad nästa år- då kan nog den här boken vara bra att ha med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, hoppas du tycker om boken också! Spännande med ditt läsprojekt, ser fram emot många intressanta boktips från dig :)

   Radera
 2. henne har jag inte träffat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att jag presenterade er för varandra då! ;)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...