lördag, november 10, 2012

Våren på Albert Bonniers

Jaha ja. Vad ska vi säga om Vinterdagbok - Paul Auster, som kommer i januari? Att omslaget är to die for? Nej, det vore väl för ytligt ... Hrm. Vinterdagbok är i alla fall en memoarbok om åldrandet, en dagbok som PA, 64, bestämmer sig för att börja skriva när han märker hur kroppen förändras, att han inte är den unge vitale mannen på bokomslaget längre.

Han återupplever kärleken till sin första fru och son, och den bilolycka som nästan kostade hans andra fru och dotter livet. När mamman dör blir han till sist tvungen att ta itu med sin egen dödsångest, panikattackerna som tar över både kropp och hjärna.

Om vi säger så här, juryn är fortfarande ute när det gäller läsning/ej läsning av Pauls senaste ...


Ferdinand von Schirachs Brott och Skuld står på min läslista, gärna på tyska förstås. I mars kommer hans tredje bok på svenska, Fallet Collini, där en advokat ska försvara den italienske man, Collini, som en dag, utan någon speciell orsak vad det verkar, mördar en gammal man på ett lyxhotell i Berlin. Den döde, en högt uppsatt företagsledare, visar sig vara farfar till en av advokatens bästa vänner och eftersom den anklagade tiger om sitt motiv måste han nu själv leta i offrets bakgrund efter ledtrådar. Nazibrott och andra världskriget.

I Ferdinand von Schirachs egen familj har frågan om skuld varit högst närvarande ända sedan andra världskriget. Hans farfar Baldur von Schirach var Hitlerjugends ledare, satt på de anklagades bänk i Nürnberg och blev liksom Albert Speer dömd till 20 års fängelse som han avtjänade i Spandau. För Ferdinand von Schirach var han och hans gärningar på alla sätt främmande, något han skrivit mycket insiktsfullt om i en artikel i Der Spiegel.

I början av 2000-talet läste jag med förtjusning Lars Weiss två fina kriminalromaner, I morgon du samt uppföljaren Vita vrister. Undrade lite (ja, mycket) varför det inte kom några fler böcker om Stellan Sager, Helena Colliander och Ivar Steen och de andra i gärningsmannaprofilgruppen. Det kan man kanske förstå när man läser att nya boken I saknadens tid är skriven till minne av hans son och handlar om föräldraskap och hur man lever vidare när man förlorat ett barn.

Den 22 maj 2002 omkommer Jonas Weiss i en olycka på ökenvägen mellan Bagdad och Amman, där han är posterad som ambassadråd med uppdrag att bevaka Irak. Tio år senare följer Jonas far i sin sons fotspår, för att försöka förstå hans drömmar, kärlekar och passioner, som människa och som yrkesman.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...