söndag, december 09, 2012

Nominerar Göran

Har inte haft några självklara titlar att nominera till Bokbloggarnas litteraturpris, inte förrän nu. Jag kommer till att börja med (ja, det kan bli fler titlar innan året är slut) nominera journalisten Göran Rosenbergs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, som nyligen belönades med årets Augustpris.

Boken är förutom en barndomsskildring också en berättelse om David Rosenberg, när författaren följer sin pappa från ghettot i Lodz, på den slingriga vägen mellan olika tyska koncentrationsläger och till sist till Södertälje, som skulle bli det korta uppehållet. Oerhört stark och viktig läsning, som man nästan måste dela upp i mindre bitar för att orka med.

Ur motiveringen:

Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa, en berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. Ur denna mycket personliga historia om en far och en son växer en betraktelse med stor allmängiltighet om betydelsen av viljan och förmågan att förstå också det som är svårt och motsägelsefullt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...