onsdag, mars 20, 2013

6/10: Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank

Nathan Englander
VAD VI PRATAR OM NÄR VI PRATAR OM ANNE FRANK
Noveller - Brombergs
[+]

Englanders smartaste, roligaste, modigaste och allra vackraste bok, säger min idol Jonathan Safran Foer på omslaget och jag får tro på hans ord. Jag har inte läst något av amerikanen Englander tidigare, men visst är det smart och ofta vackert. Roligt, nja. Modigt, jo, det får man väl säga. Det kan vara bra att närma sig en ny författare genom en novellsamling, just den här har som tema judiskt liv och Förintelsen.

Titelnovellen, Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank, tar upp något jag har sett i media på olika håll - är det inte dags att gå vidare nu, släppa Förintelsen, massmord har ju skett/sker över hela världen, sluta älta ... Här bor vi tjugo minuter från centrala Miami, men egentligen är det 1937 och vi bor i utkanten av Berlin, som en av karaktärerna i novellen säger. Nathan Englander skruvar till det lite ytterligare och det låter som religionskritik, att man inte kan bygga judendomen på en grund som bara består av ett enda fruktansvärt brott. Den här fixeringen vid Förintelsen som ett nödvändigt bevis för en identitet. Två par träffas, pratar om gamla och nya tider, röker på och leker "Anne Frank-leken". Vem skulle hjälpa om det hände i dag? Svaret blir oväntat.

I novellen Systerkullarna blir det nedslag på samma plats, på toppen av en höjd någon mil öster om Jerusalem, från 1973, vid fyra olika tillfällen med några års mellanrum, fram till vår tid, en berättelse som kan läsas med djup symbolik, om religion, om politik. Och det är kontroversiellt, beroende på var man har sina sympatier, precis som i den våldsamma Gratis frukt till unga änkor, som väl inte går att tolka på något annat sätt än ... ja, läs den. Nathan Englander får mig att tänka till, sedan vrida på de tankarna ett par varv. Jag är glad att jag läste boken, den ger perspektiv på flera sätt.

Läsmaraton: bok 6/10

4 kommentarer:

 1. Jag tyckter att det är en av de bästa novellsamlingarna jag läst på länge, men den är inte lättläst. Ibland har jag varit mer än lovligt frustrerad över att jag känt mig okunnig när jag läste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande läsning, gillar att bli utmanad ibland :) Verkligen bra med en novellcirkel på just den här boken, den gav upphov till många tankar och jag kommer följa diskussionerna!

   Radera
 2. Takk for tips. Eg tenker stadig på at eg skal lese fleire noveller og er på utkikk etter gode novellesamlingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod :) Jag läser gärna noveller, så ofta jag hinner! "Anne Frank" är en spännande samling som väcker många tankar.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...