måndag, mars 18, 2013

Från A till Ö: T som i Anne Tyler

Anne Tyler har skrivit många böcker som har blivit favoriter, som Den tillfällige turisten (även en jättefin film med bl a William Hurt och Geena Davis), Lapptäcksplaneten, Utan bagage, Noah's Compass (Påminnerskan på svenska) ... Hennes böcker utspelar sig i Baltimore, där hon själv också bor. Jag har inte läst hennes senaste, The Beginner's Goodbye, men den står högt upp på min lista. Jag antar - och hoppas - att den är lika fin som hennes tidigare, varm, humoristisk och inlevelsefull, med tankar och känsloliv och karaktärer man minns långt efter att boken är utläst.

I Förr när vi var vuxna skriver Anne Tyler om en kvinna i femtioårsåldern, Rebecca, som ser tillbaka på sitt liv. Hur hade det blivit om inte om vore? Som änka med stor familj sitter hon som den stora mammaspindeln mitt i nätet, samordnar och lirkar, slätar ut och bereder väg. Men hur länge till? (Min recension)

Och var hör du hemma? berättar om spännande kulturkrockar, något jag antar att Anne Tyler själv hade erfarenhet av i sitt äktenskap med en iransk psykiater. I boken smäller det till redan på flygplatsen, då två par, superamerikanska Bitsy och Brad samt iranska Ziba och Sami, stöter ihop med varandra då de ska hämta nya familjemedlemmar som anländer från Korea. Dessutom den oförglömliga Maryam, en iransk änka, sval och värdig, men med ett ganska dramatiskt förflutet. (Min recension)

Har du läst något av Anne Tyler? Har du någon bra författare på T att dela med dig av?

6 kommentarer:

 1. mkt förtjust i Tyler! kul att läsa om henne här

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så bra författare, har hållit i många år för mig. Kul att du gillade!

   Radera
 2. Jag har hennes Digging to China oläst i bokhyllan. Jag har flera gånger tänkt ta tag i den, men det har liksom inte blivit av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl den som heter Och var hör du hemma? på svenska? Hoppas du får tid/lust att läsa den, jag gillade den verkligen, precis som alla andra böcker av Anne Tyler. Som sagt :)

   Radera
 3. och så fick jag påminnelse om en film jag velat se länge, Tillfällige turisten, men jag kommer förstås att läsa romanen först : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstås! ;) Det var länge sedan jag såg den nu, men den finns kvar i minnet i alla fall.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...