onsdag, oktober 09, 2013

Viviane Élisabeth Fauville

Julia Deck
VIVIANE ÉLISABETH FAUVILLE
Roman - Sekwa
[+]

Du är inte helt säker men det känns som om du för fyra fem timmar sedan gjorde något du inte borde ha gjort.

Det är något som har hänt, inser Viviane Élisabeth när hon går runt i den nästan tomma lägenheten där hon är nyinflyttad. I famnen har hon sin 12-veckors bebis. Det känns som det är något som har hänt i alla fall, men det enda som återstår av minnet är ett svart hål. Fast redan nästa dag är minnet tillbaka och det är ingen trevlig insikt. Hon har mördat en människa, närmare bestämt sin psykolog.

Viviane Élisabeth glider sedan med lätthet in i olika roller när hon börjar ägna dagarna åt att följa mordutredningen, både på avstånd och på närmare håll när hon till och med tar kontakt med vittnen eller misstänkta. Under antaget namn så klart, och först efter att hon har sövt ner dottern med "örtmedicin". Men vad är sant, vad är verkligt och vad är ett resultat av huvudpersonens tilltagande vansinne? Eller förlossningsdepression?

Viviane Élisabeth Fauville är en kort roman, bara runt 150 sidor i häftad variant, men en otroligt intensiv och skrämmande berättelse ur en mördares perspektiv (inte kursiv!). Viviane Élisabeth är sannerligen ingen sympatisk karaktär, fördomsfull och arrogant ... ja, och så har vi det där med mordet också förstås ... Hon är djupt förvirrad och pratar om andra som arroganta och störda, för i hennes verklighet suddas gränserna snabbt ut. Författaren Julia Deck debuterar med en litterär mordgåta med ett alldeles speciellt språk, intrigen är mångtydig och hela tiden lika fängslande. Skildringen av Viviane Élisabeths tillstånd känns lika klaustrofobisk som självaste The Yellow Wallpaper - Charlotte Perkins Gilman. Vilket fynd!

6 kommentarer:

 1. Låter spännande!

  SvaraRadera
 2. Avgjort intressant. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att kunna intressera :)

   Radera
 3. Spännande... men lite obehaglig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, i båda fallen. Klart läsvärd, även om det blir ganska olustigt ibland :o

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...