onsdag, januari 15, 2014

Frankrike, je ne comprends pas!

Jag försöker då och då, men med risk för att reta upp alla frankofiler i bokbloggarvärlden (och de är många!), Frankrike, jag förstår mig inte riktigt på dig och din så kallade frukost. Någon sa att jag är alldeles för mycket german och det ligger ju en del i det ... Men Linda Odén drar i gång en bokgeografi, första landet ut är just Frankrike och jag är själv lite nyfiken på vad jag har att komma med.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Frankrike eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Förlaget Sekwa har gjort en stor insats för att höja min kvot av franska böcker. Visst hände det ibland att jag snubblade över en bok översatt från franska, men särskilt ofta var det inte. Den blå cykeln - Régine Deforges var nog en av de första jag läste (på svenska 1984), om motståndsrörelsen och unga Léas liv under den tyska ockupationen. Från just Sekwa är en favorit Viviane Élisabeth Fauville - Julia Deck (min recension), en intensiv thriller, välskriven och mycket fascinerande.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Frankrike. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Bodil Malmsten bodde i många år i Frankrike, först i Finistère och sedan ... i en annan stad. Om det kan man läsa i hennes många böcker och också i bloggen Finistère. Hennes loggböcker tycker jag har varit lite ojämna men de är ändå moderna klassiker. Snart vill jag läsa den senaste med den fantastiska titeln Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Frankrike, som du inte läst, men är nyfiken på.

Det är så mycket jag inte har läst, men främst siktar jag in mig på Feministbibliotekets lista Kvinnor i världen, t ex Förbjuden betraktelse - Nina Bouraoui som Hanna skriver om här, om kvinnors situation i Algeriet.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Frankrike.

Jag har varit i landet ett par gånger (även om det var ett tag sedan nu), har läst franska i ett par år (även om det var ett tag sedan nu) och försöker ha lite koll på detta tongivande kulturland. Jag ser mycket film och några har varit usla (ja, jag tittar t ex på dig, Ministern!) men det finns så klart guldkorn också:


Som eurovisionfan håller jag alltid ett extra öga på Frankrikes bidrag. Jag älskade Amaury Vassili som 2011 sjöng Sognu på korsikanska, förra året var Amandine Bourgeois ovanligt bra med L'enfer et moi.

Och franska konstnärer! Monet, Matisse, Picasso, Gauguin, Degas ...

Puh, i morgon återgår vi till ordningen igen med Tysk torsdag!

8 kommentarer:

 1. Oh, Bodil Malmsten! Hon är en pärla. Nina Bouraoui ligger i min läshög också, jag ska läsa "Pojkflickan", den verkar superintressant. Vi kanske borde lägga till en fransk fredag? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Bodil är fin! Kul med Nina Bouraoui, får se vem som hinner först :) En fransk fredag, ja, ibland skulle nog även jag kunna hänga på ...

   Radera
 2. Jag tycker du lyckades med supermånga bra tips! Trots allt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det var - tack o lov - inte riktigt så illa med det franska som jag hade fått för mig :)

   Radera
 3. ja men du har nog lite franskt i dig, vad det verkar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till min stora förvåning!

   Radera
 4. Jag är ju frankofil och tyskt skeptiker då, men jag kämpar för att omfamna även tysk litteratur. Med blandat resultat ska erkännas. Den blå cykeln läste jag som tonåring, men kommer inte ihåg så mycket. Sekwa har dock gett ut många favoriter.
  Jag fortsätter nu bokgeografi på min nygamla blogg och kör det franska inlägget i repris idag. Hoppas du vill följa med till ett annat land nästa vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får kämpa på var sitt håll med dessa länder ;) Så klart att jag hänger med till nästa land, hoppas jag har något att bidra med!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...