tisdag, februari 11, 2014

HBTQ-tema: Cowboykärlek

En av mina favoritförfattare är amerikanska Annie Proulx, kanske mest känd för att ha skrivit novellen som låg till grund för filmsuccén Brokeback Mountain, om de förälskade cowboyerna Jack och Ennis. (Fast Jake Gyllenhaal och Heath Ledger hade knappast som i boken utstående hästtänder, tunga höfter, örnnäsa eller insjunken bröstkorg, fniss.) Novellen ingick i den mycket läsvärda samlingen Berättelser från vidderna (min recension).

Annie Proulx har själv sagt att hon nästan ångrar att hon skrev den där novellen, det blev alldeles för mycket uppståndelse för hennes smak efter filmatiseringen och hon fick svårt att koncentrera sig på sitt arbete.

Även i en annan av novellsamlingarna, Vilda vägar (min recension), kan man läsa om homosexuell kärlek, om än inte lika uttalad som i Brokeback Mountain. Underbara små berättelser om säregna boskapsuppfödare eller stamgästerna på den sjaskiga baren.

6 kommentarer:

 1. Det låter som ena riktiga puddingar, Proulxs originalcowboys! ;) Filmen är ju vansinnigt fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker mycket om filmen också (Heath Ledger!) men särskilt stor likhet med originalet när det gäller just det har den ju inte :)

   Radera
 2. Har bara sett filmen, som jag älskar! Men gillar annars till exempel Proulxs Sjöfartsnytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En väldigt fin film! Sjöfartsnytt har ju också filmatiserats, med Kevin Spacey och Julianne Moore bl a, men där föredrar jag boken faktiskt.

   Radera
 3. Kull! Du är.

  http://sannasbokhylla.blogspot.be/2014/02/kedjebrev-pa-bloggen.html

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...