torsdag, mars 27, 2014

9/10: Feuchtgebiete

När jag började läsa den här boken hade jag nog bara en tanke, eller fråga snarare. Hur äckligt kommer det bli? Kommer jag kräkas? Svimma?! För det är omdömen jag har läst om Feuchtgebiete - Charlotte Roche (svensk titel Våtmarker), "äckligt underhållande", "provocerande", "sexchock", ja, otroligt uppmärksammad blev boken när den kom 2008. Författaren blev t ex framröstad som världens (!) osexigaste kvinna av en tysk s k herrtidning. Männen fick visst veta mycket mer än de någonsin velat veta om kvinnokroppen ...

Artonåriga Helen har en minst sagt avslappnad attityd till offentliga toaletter och kroppsvätskor, sina egna och andras. Hon är över huvud taget väldigt intresserad av sin kropp, luktar, smakar, pillar, så som ett litet barn kan göra, hon är nyfiken på livet och vill se och uppleva mer! T ex försöker hon vara så otrevlig som möjligt när hon beställer pizza, i förhoppning om att som straff få den "garnerad" med pizzakockarnas sperma, à la någon urban legend. Allt detta, och mer därtill, berättar Helen om nu när hon ligger nyopererad på sjukhus efter ett missöde med en rakhyvel och ett par hemorrojder.

Det hade varit käckt att kunna hylla Feuchtgebiete som det avgrundsvrål riktat mot de vaxade, rakade, fixade och på alla sätt sanitetsbehandlade kvinnobilder och skeva föreställningar om sexualitet och kvinnlighet vi möter i idag, som det svenska förlaget beskriver den som. Men när jag vant vid mig de intima skildringarna av Helens sexliv och kroppsfixering, och fått en del nya tyska glosor i mitt ordförråd, tycker jag mest att det är rätt tråkig läsning. Och hur jag än vrider och vänder på det är Helen i mina ögon främst en trasig tjej med en minst sagt traumatisk barndom i bagaget. Visst kan jag beundra hennes initiativförmåga, men sedan blir hon ändå till sist räddad av riddaren i skinande rustning.

Ett intressant P.S. i sammanhanget: Hanna skriver om Jaenneke Pis, den mindre kända statyn av den kissande flickan. Undanstoppad i en skum gränd till skillnad från sin manliga motsvarighet som glatt får svänga med snorren i centrala Bryssel och kärleksfullt kläs med nationaldräkter och fotbollströjor.

Läsmaraton 9/10

Andra som läser och pratar tyskspråkig litteratur i dag:

Ingrid - diskuterar filosofi

6 kommentarer:

 1. Hon var fortfarande inlåst kan jag meddela och inga vykort eller souvenirer av henne. Men boken, ja då längtar jag kanske inte lika mycket efter den. Men den ska läsas på tyska, det har jag lovat mig själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa gång i Bryssel ska jag hälsa på henne :) Lätt tyska, tyckte jag det var i Feuchtgebiete, om än lite trist läsning. Och trist också att det blev någon sorts tonårstrotsgrej av frigjordheten, iaf blev det min uppfattning.

   Radera
 2. Det har gjorts en film baserad på romanen, vilket förvånade mig lite, ska jag erkänna. Huvudpersonen spelas av en ung Meg Ryan-lookalike och allt verkar gå i full fart: http://vimeo.com/72133858

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken! Ja, trailern klipper förstås ihop godbitarna. Det vore kul att se filmen för att jämföra ändå, jag fastnade ju i det trasiga men filmen verkar ju rätt uppåt ...

   Radera
 3. Hmmm, nja, jag vet inte om den här är något för mig. Det känns som om jag skulle bli uttråkad - precis som du. Pizzor med sperma och rakhyvlade hemmorojder- nåja, fantasin verkar det förstås inte vara någon brist på. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja, här kunde man hitta det mesta faktiskt! Det var ändå ganska intressant att läsa, den har blivit så uppmärksammad. Eller snarare att jag nu kunde bilda mig en egen uppfattning om boken, även om den inte var särskilt fördelaktig :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...