onsdag, mars 26, 2014

Molto bene, Italia

, min italienska är mycket begränsad men när veckans resa går till Italien hänger jag gärna på till detta fina turistland. Det är rätt tunt med Italien i den här bloggen, men jag har så klart konsumerat en hel del pizza ... eh, kultur ändå.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Italien eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Om stora ämnen som dödshjälp och adoption handlar kortromanen Själamakerskan - Michela Murgia, författarens debut, som utspelar sig på Sardinien. Den äldre och välbärgade Tzia Bonaria adopterar lilla Maria som till en början inte alls förstår varför hennes adoptivmamma måste smyga ut på nätterna ibland. Och det konstiga är att det alltid är någon i den lilla byn som har dött nästa dag ... Jag gillade själva storyn, upplägget, men det var ändå något som inte gjorde mig lika begeistrad som jag vet många andra blivit.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Italien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Antonio Tabucchi var en författare som ofta nämndes i samband med Nobelpriset, dessvärre gick han bort 2012, utan något Nobelpris. Påstår Pereira (min recension) är väl hans kändaste verk, ännu en bok som utspelar sig 1938 (se Hägring 38), fast i Lissabon. Änkemannen Pereira arbetar som journalist på en dagstidning där han skriver nekrologer över berömda författare. Han lever ett enkelt och inrutat liv och ser ingen anledning att ändra på den saken. Men så blir han en dag plötsligt medveten om hur världen ser ut utanför hans egen lilla kulturredaktion. Boken har även blivit film med Marcello Mastroianni i huvudrollen.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Italien, som du inte läst, men är nyfiken på.

Stål - Silvia Avallone har många bokbloggare skrivit positiva recensioner om, så den vill jag gärna ta en titt på. Om vänskapen mellan två 13-åriga flickor i en mansdominerad värld. Den har också blivit film som dock verkar ha fått ett ganska svalt mottagande.


4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Italien.

Om jag vill! Marco Mengoni! L'Essenziale! Italien har tack och lov återvänt till Eurovision efter att ha gjort ett uppehåll på alldeles för många år. Denna smäktande ballad på italienska slutade på sjunde plats, men borde förstås ha kommit högre upp. Italien har faktiskt bara vunnit tävlingen två gånger, senast med Insieme 1990. Annars minns jag nog mest bidraget från 1987, Gente di mare - Umberto Tozzi och Raf. I år representeras Italien av Emma Marrone med poppiga La mia città.

Lite film också. Jag hoppar över klassikerna och väljer några lite nyare titlar. I år vann La grande bellezza (Den stora skönheten), regissör Paolo Sorrentino, en Oscar för bästa utländska film, jag har inte sett den än men lär väl göra det i något sammanhang. I ett av dessa sammanhang har jag tidigare sett den dramatiska Terraferma (2011), som utspelar sig på en liten ö i närheten av Sicilien. Vackra scener och immigrantproblematik, ganska perfekt - om det inte varit för Filippo!

I ett annat sammanhang som heter Stockholms Filmfestival såg vi härligt mystiska Yuri Esposito, om en man som föddes fullt frisk, men under sitt liv har blivit världens långsammaste människa som rör sig i ständig slowmotion. När han ska bli pappa går Yuri med på en experimentell behandling för att bli normal. Det skulle han kanske inte ha gjort ... Sista kyssen från 2001 är en ganska unken dramakomedi om ett gäng thirty something, som försöker förstå sig på livet och kärleken. Gott om passionerade utbrott åt ena eller andra hållet! Regissören Gabriele Muccino har också gjort Seven Pounds med bl a Will Smith och senast värdelösa Playing for Keeps med bl a Gerhard Butler och Uma Thurman.

4 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg! Klart Pizza är kultur. :) Gente di Mare var min favorit också och den kan nog hålla fortfarande, eller? Tabucci tycker jag om, men har faktiskt inte läst Påstår Pereira. Måste åtgärdas. Själamakerskan tyckte jag också mycket om och Stål tycker jag absolut att du ska läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, italiensk pizza, och glass, pasta, antipasto. Vilka matminnen jag har från Italien, där vilket litet kyffe som helst serverade fantastisk mat! Gente di mare håller så klart än, jag kan sjunga just de orden, sen kanske du kan fylla i med resten ;)

   Radera
 2. mmm...många favoriter här! och tack för lektionstipset 'La mia città' : )
  kan meddela att 90-talisterna älskade filmversionen av Stål, medan professoressan föredrar romanen - som är FANTASTISK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mindre än två ex av Stål lottades ut under bokresans pocketsnack! Jag vann en annan fin bok i stället, men den står så klart på att-läsa-listan, den långa :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...