torsdag, april 24, 2014

Månadens tyska: Alle leben so

Tyska Angelika Klüssendorf blev ett känt namn med Flickan/Das Mädchen som kom ut på svenska förra året, en bok som nominerades till Deutscher Buchpreis 2011. Den har jag inte läst, men jag hittade Alle leben so på mitt bibliotek, debutromanen från 2001. Det är en lite speciell roman eftersom den består av olika berättelser, flera olika livsöden som hänger samman på ett eller annat sätt, lite som en novellsamling faktiskt.

Berättarperspektiven skiftar när karaktärernas vägar korsas om och om igen, som t ex författaren/poeten som förälskar sig i tjejen bakom köttdisken och därför köper stora feta köttbitar - trots att han egentligen är vegetarian. Eller kronofogden som i tjänsten alltför ofta blir indragen i sina klienters elände, klienter som här har en koppling till andra av bokens karaktärer. Eller författaren/poetens åldrande mamma som för att behålla sin yngre älskares - mer eller mindre uppriktiga - kärlek plastikopererar ansiktet till oigenkännlighet und so weiter.

Det är underbart mörkt och resignerat, med en rejäl dos Weltschmerz och eftersom jag är svag för feel bad-litteratur tror jag att jag har fått en ny favorit i Klüssendorf! Jag vill läsa mer, med början med Das Mädchen och dess uppföljare April. Det ska visst bli en trilogi så småningom, böcker som i viss mån är baserade på författarens eget liv. Angelika Klüssendorf är född i Västtyskland, men kom redan som liten till DDR. I början på 80-talet ansökte hon om utresetillstånd, vilket beviljades så att hon kunde flytta till Västberlin 1985. Här läser hon ur nya boken April: Zeit Online.

Ordlista:

der Gerichtsvollzieher - kronofogde
der Flachmann - fickplunta
die Böschung - slänt, jordvall

4 kommentarer:

 1. Spännande, den hade jag inte hört om tidigare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en riktigt trevlig upptäckt, precis i min smak :)

   Radera
 2. Jag blev verkligen mycket förtjust i "Flickan" och ser fram emot fortsättningen. Under tiden borde jag försöka få tag på debutromanen... låter som spännande läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket spännande, jag gillade upplägget med fristående men ändå sammanhängande berättelser i berättelsen. Hoppas du hittar den!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...