fredag, april 11, 2014

Soluppgångens land

Tyvärr ingen tysk torsdag den här veckan, men väl en japansk fredag. Eftersom Anna snart drar till Asien vill Linda tillägna henne veckans bokgeografi. Lite japanskt har jag allt fått i mig, och då menar jag inte bara misosoppa och sushi, som jag f ö älskar.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Japan eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Först och främst Fågeln som vrider upp världen - Haruki Murakami, jag läste tillsammans med Bokcirkeln i P1 och var tacksam för deras stöd! Härligt surrealistisk och tankeväckande läsning, där dröm, verklighet och mardröm flyter ihop i en magisk historia. Jag har skrivit en rad inlägg om min läsupplevelse, med början med det första inlägget här. Sedan har det inte blivit mer Murakami, men jag kan tänka mig t ex Elefanten som gick upp i rök, noveller som utspelar sig i vardagens välbekanta miljöer, men de realistiska kulisserna av villaförorter, bakgator och kontorslandskap ruvar på surrealistiska hemligheter.

En annan novellsamling är Kvällens lagar - Mary Yukari Waters (min recension) med elva berättelser på temat "västerländsk påverkan på det japanska samhället under och efter andra världskriget fram till nutid". Många exempel på hur traditionell japansk kultur försvinner till förmån för västerländska seder och bruk, som alltid en balansgång för att skapa ett mångkulturellt samhälle. Författaren föddes i Kyoto, Japan med japansk mor, fadern var amerikan med irländska rötter, och flyttade som nioåring till USA.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Japan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Efter att ha läst Det nakna ögat (min recension), en stämningsfull och originell berättelse om en ung vietnamesisk kvinna som blir besatt av den franska skådespelerskan Catherine Deneuve, vill jag gärna läsa mer av Yoko Tawada. Kanske väljer jag nya romanen Etüden im Schnee, om Knut, världens kändaste isbjörn som föddes på Berlins Zoo. Författaren är född i Japan men flyttade till Tyskland i början av 80-talet och skriver nu på båda sina språk, japanska och tyska, romaner, essäer och diktsamlingar. Har bl a belönats med Goethemedaljen, ett pris som varje år delas ut av Goetheinstitutet till icke-tyskar för insatser i dess anda.


3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Japan, som du inte läst, men är nyfiken på.

Det får så klart bli Vi kom över havet - Julie Otsuka, om de japanska kvinnor som kom till Kalifornien som postorderbrudar på 1920-talet - från den mödosamma båtresan fram till den dag i december 1941 då de tillsammans med sina familjer pekas ut som förrädare. Otsuka är född och uppvuxen i Kalifornien, med japanska föräldrar. I år kommer även När kejsaren var gudomlig på svenska, debutromanen som skildrar hur livet förändrades för Kaliforniens japanska befolkning efter attacken mot Pearl Harbor, med trakasserier och interneringsläger.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Japan.

Förutom klassiska Akira Kurosawa är japansk film främst skräck för mig, som Ringu/The Ring, Grudge, One Missed Call, filmer/filmserier med mystiska telefonsamtal, livsfarliga videofilmer och läskiga spökflickor. Jag har också sett en del animerade långfilmer, som Min granne Totoro och Spirited Away, och actionfilmer som blodiga Battle Royale (2000), baserad på en roman med samma namn. Japan styr här sina oregerliga ungdomar med hjälp av ett statligt program som kallas Battle Royale. De förs till en öde ö där de får veta att de måste döda varandra, med slumpmässigt utvalda vapen, för att själva överleva. Lite Hunger Games, lite Flugornas herre, med maskingevär och lite för mycket tonårskärlek för min smak.

Jiro Dreams of Sushi är en amerikansk dokumentär om den japanska sushikocken Jiro Ono, äldst i världen med att ha tre stjärnor i Guide Michelin. Hans enkla restaurang har endast 10 sittplatser, men dit vallfärdar matälskare från hela världen. Intressant och aptitretande, men även en mycket gripande historia.

10 kommentarer:

  1. Här hemma är manga och anime högt i kurs, med två tonårsbarn! Själv är jag inte alls bekant med japansk litteratur men den där "Vi kom över havet" är jag lite nyfiken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ganska bra med tonårsbarn som kan ta en vidare i utvecklingen ;) Jag har inte läst så mycket mer än titlarna jag nämner i inlägget, men Vi kom över havet vill jag verkligen läsa.

      Radera
  2. Yoko Tawada måste jag läsa något av! Tack för ett riktigt fint inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli spännande att upptäcka denna författare lite mer, essäer och dikter kanske jag hoppar över men Knut lockar ju :)

      Radera
  3. Jag älskar Murakami! Och Otsuka tyckte jag mycket om, men jag har bara läst den om de amerikanska koncentrationslägren för japaner under andra världskriget. Än så länge..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läshets! ;) Tycker att Otsukas båda titlar verkar intressanta, och Murakami har ju en hel del att välja på så det är väl bara att sätta i gång!

      Radera
  4. Yoko Tawada låter intressant! Helt nytt namn för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig också, innan jag läste Det nakna ögat i alla fall :)

      Radera
  5. Jag läste nyligen Murakamis After Dark och den gillade jag mycket, inte lika mycket som Norwegian Wood dock som är favvo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips, ända från Japan! Tidigare gick det att låna Murakami via min filial av elib, men hans böcker är bortplockade när jag söker där nu. Så jag kanske måste läsa som pappersbok om det ska bli något.

      Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...