onsdag, augusti 27, 2014

1964, det var året det

Alldeles snart är det dags för Den stora födelsedagen för mig och inspirerad av kvinnorna på Kulturkollo presenterar jag här viktiga händelser från 1964. Utöver att jag föddes så klart!

Jag är årsbarn med tyska storheter som Jürgen Klinsmann, Martina Gedeck ... eh, författare? Thomas Hettche (Det var väldigt vad ofta han dyker upp nu då. Har fortfarande bara läst Fallet Arbogast - min recension) och Thomas Brussig (Leben bis Männer - min recension), men om vi ska lyfta blicken från Tyskland ett tag, Joss Whedon, Bret Easton Ellis och Dan Brown. Och Martina Haag. (Och Magnus Wislander, Ola Lindgren och Staffan Olsson.) Däremot verkar ingen kändis (enligt wikipedia ...) dela just precis min födelsedag. Någon tyckte väl kanske att det räckte med mig ...


Samma år som jag föddes avled bl a Moa Martinson, Ian Fleming och Karl Gerhard och nobelpriset i litteratur tilldelades Jean-Paul Sartre. Han avböjde. Och inte var det någon melodifestival i Sverige det här året heller, pga strejk. Nobels fredspris delades däremot ut, till Martin Luther King. Men så gick det som det gick där också ...

Roald Dahl skrev det här året Charlie and the Chocolate Factory/Kalle och chokladfabriken. På hemmaplan kom Gunnel Linde ut med fina och roliga Den vita stenen medan Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan hade premiärDe två sistnämnda läste jag om och om igen i barndomen, samt såg filmatiseringarna så klart.

1964 var också året då frågeprogrammet Jeopardy hade premiär i USA och Rolling Stones debuterade med albumet Rolling Stone. I Sverige tilläts försäljning av p-piller detta år och jag vill inte höra ens en viskning om att det har något som helst samband med min födelse!

3 kommentarer:

 1. Tomas Brussig har jag läst! Helden wie wir. Mycket märklig roman :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, Hanna! Leben bis Männer var också ganska märklig, men rätt kul ändå. En fotbollstränares långa monolog :) Båda två spelas väl på teatern också.

   Radera
 2. Tack, kul att du läste :)

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...