tisdag, januari 01, 2002

Återkallad till livet

Reginald Hill
ÅTERKALLAD TILL LIVET
Kriminalroman - Mintoaur
[+]

Året var 1963, den tid då den gamla guldålderns falnande solnedgång imploderade och övergick i den nya glitterålderns psykedeliska gryning. Under en urengelsk weekend på den gamla herrgården Mickeldore Hall i Yorkshire, med jakt och finare middagar, nannies och hemliga kärleksaffärer, inträffar ett mystiskt mord. Efter sitt erkännande sitter sedan den amerikanska barnsköterskan Cissy Kohler fängslad i nära trettio år för att ha varit med om att ta livet av sin arbetsgivare Pamela Westropp. När plötsligt nya uppgifter gör gällande att hon är oskyldig, släpps Kohler hastigt på fri fot och försvinner tillbaka till sitt hemland.

För trettio år sedan var den unge poliskonstapeln Andrew Dalziel snarare kraftig och muskulös och gjorde knappast skäl för sitt nutida smeknamn, Den Tjocke. En sak gäller dock fortfarande, han är övertygad om att Kohler är skyldig till brottet. Dalziels lojalitet till sin gamle, nu avlidne, chef för kriminalpolisen i Mid-Yorkshire får honom att ta sig an utredningen med välbekant kraft. Att hans vän och överordnade skulle ha haft fel i sina slutsatser, vill han inte höra talas om. När Den Tjockes närvaro blir mer än en aning besvärlig, föreslår polisledningen att han nog bör ta ut lite semester, främst för att alla andra ska få arbetsro. Detta blir en utmärkt anledning för Dalziel att ta sig över till andra sidan Atlanten, där han fortsätter bedriva sina efterforskningar så som bara han kan, beskrivet så elegant och roligt som bara Reginald Hill kan.
Återkallad till livet är den fjärde boken i svensk översättning, där vi läsare får det stora nöjet att möta Dalziel, en man som kliver fram som en burdus och överårig Karlsson på taket med kollegan Peter Pascoe i rollen som förståndiga lillebror. Redan 1992 kom boken i original, kronologiskt följer den på fantastiska Mysteriespel. Och det här är i stort precis lika fantastiskt bra, en lättnad efter min besvikelse över den en smula långtråkiga Det mörka arvet. Till sist: visst kan jag stå ut med ett och annat skriv-/stavfel, att han blir hon, att bara blir vara etc. Men när, som i den här boken, barnsköterska blir barsköterska, ja, då orkat jab inta med. Förhoppningsvis hinner det bli bättring innan den artonde (!) boken i Dalziel/Pascoe-serien, Arms and the Women, kommer på svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...