tisdag, januari 01, 2002

Under jorden

Reginald Hill
UNDER JORDEN
Kriminalroman - Minotaur
[0]

Detta är den tredje boken med radarparet Dalziel & Pascoe på bara ett år, så lite måste man ju beundra förlagets tempo. Den utgavs i original redan 1988, vilket innebär att den egentligen kommer före Mysteriespel (-90), Återkallad till livet (-92) och Det mörka arvet (-96), de böcker som översatts den senaste tiden. Det blir faktiskt lite förvirrande och jag hade mycket hellre i stället läst någon av de senare böckerna. Detta hopp i tiden bakåt gör att mycket blir otydligt, bland annat för att det inte känns som att jag har riktig koll på personerna, t ex i polishierarkin. Eftersom författaren väl antar att man läser hans böcker i ordningsföljd gör han inte heller mycket för att klargöra förhållandena. Detta blir ett minus, även om det samtidigt är trevligt att lite så här i efterhand få lite mer bakgrundsfakta om bokseriens populära karaktärer.

Intrigen, då? Det är liksom två spår som blir till ett, där Peter Pascoes fru Ellie står för den första intrigtråden. Det är trevligt, jag gillar Ellie. Den här gången håller hon i en kurs för gruvarbetare, fackföreningssponsrad och på betald arbetstid. Där stöter hon på charmtrollet Colin Farr, en guldlockig och vacker yngling med vissa attitydproblem. Hans far omkom i gruvan "under mystiska omständigheter" och eftersom han också antas ha varit den sista som såg en liten flicka, som sedan spårlöst försvann, i livet, spekuleras det i alla möjliga och omöjliga teorier. Spår nummer två: när polismästaren för Mid-Yorkshire går i pension bestämmer han sig, efter vissa påtryckningar från en skandalblaska och dess framfusige kriminalreporter, för att publicera sina versioner av de mest berömda fallen han arbetat med. Ett av dessa fall rör den försvunna flickan, där Colin Farrs pappa kanske eller kanske inte hade ett finger med i spelet. Många minnen rörs upp när kriminalreportern gör sin research, som ger upphov till upprörda känslor, nya spekulationer etc. Så inträffar ett nytt mord i gruvan och det är Colin som grips som misstänkt gärningsman.

Under jorden är inledningsvis lite trög, jag hinner läsa nästan halva boken innan jag riktigt fångas av berättelsen. Men sedan blir det, som vanligt, spännande. Och det är fascinerande att precis som en stor filmstjärna kan lysa upp en hel film, väcks även boken till liv när Dalziel träder in på scenen. Där emellan slocknar handlingen lite, det blir en del transportsträckor och man bara längtar tills nästa gång Den Tjocke ska hedra oss läsare med sin närvaro. Boken kommer som nummer tre på min D&P-lista, efter Mysteriespel och Återkallad till livet, som står kvar som mina största favoriter i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...