tisdag, januari 01, 2002

Cathrine Schück lagar vego

Cathrine Schück
CATHRINE SCHÜCK LAGAR VEGO
Fakta - ICA Bokförlag
[0]

I säsongens andra Schück handlar det om vegetariskt, något som nästan blivit Cathrines varumärke efter medverkan i diverse tidningar och nyhetsblad. I den här kokboken börjar hon med att berätta om sin utbildning i grön matlagning på en engelsk restaurangskola. Det var då som kärleken till det vegetariska köket föddes och för en kock är det tydligen både mer utmanande och roligare att skapa grönsaksrätter. Det tackar förstås vi veggisar för.

Cathrine Schück är bra på mycket, till exempel att uppfinna nya mat-ord. Här får vi lära oss vad vego-light, eller en 70-procentare, är. Det innebär att man äter allra mest grönt, men om en riktigt fin skiva salami eller parmaskinka korsar min väg så händer det att den slinker ned. Utan dåligt samvete, berättar författaren. Ett annat plus är Schücks förmåga att göra recepten enkla och lätta. Man vågar prova. Ett tydligt exempel är receptet på semifreddo, en italiensk marängglass med karamellnötter. Första gången jag stötte på den här efterrätten var hos Jamie Oliver, Den nakna kocken. Han som har som motto "Gör det enkelt så fungerar det". Någon gång borde han få träffa Cathrine Schück, en kokboksförfattare som verkligen vet hur man gör det enkelt.

Har man (som jag...) en familj som gärna klämmer i sig någon köttbit då och då, är kokboken idealisk. Med de ungefär 50 snabblagade recepten finns många möjligheter till att komponera en måltid som faller alla i smaken. Enkla pastarätter, fräscha grönsaksgratänger, ljumma sallader, allt går att kombinera med fisk eller kött. Om man nu tycker att det behövs... Efterrättsdelen har jag redan berört (semifreddon), men där finns fler frestande godsaker, alla befriande lättlagade. Mitt enda minus går till fotografierna, som ofta är ganska bleka, "modernt" suddiga eller stora, inzoomade närbilder. Joel Wåreus brukar kunna bättre än så här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...