tisdag, januari 01, 2002

Nigella kort och gott

Nigella Lawson
NIGELLA KORT OCH GOTT
Fakta - Forum
[+]

Känd från teve är hon, den mörka, engelska skönheten som med välmanikyrerade naglar utan hämningar doppar fingrarna i både smet, soppa och sås. Hon har sedan tidigare ett par kokböcker bakom sig, How to Eat och How to Be a Domestic Goddess. Nigella kort och gott har fått sin form efter teveserien med samma namn (Nigella bites, i original), här finns dessutom en hel del material som inte fick rum i rutan. Men hon är inte bara vacker yta, recepten i boken är enkla och riktigt användbara. Jag provar bl a att laga Nigellas tröstande potatismos, mozzarella i carozza och saftiga apelsinmuffins, allt med gott (ja) resultat. En annan favorit är chokladtårtan, som räcker till 10 portioner. Eller till 1 person med brustet hjärta.

Särskilt uppskattar jag frånvaron av flåshurtiga råd om att koka sin egen hönsbuljong på ben och brosk, nej, använd färdig fond, den är alldeles utmärkt, lugnar Nigella. Från avsnittet om skräpmat vågar vi oss också på Elvis Presleys stekta jordnöts- och banansandwich, verkligen farligt gott, men den där skinkan som steks i cocacola och griljeras med sirap får nog vänta lite till. Andra kapitel handlar om matlagning som passar särskilt bra när man en regnig dag vill stöka extra mycket i köket, festlig partymat och så sådant man kan äta för att må bättre efter en sen och kanske blöt kväll. Tempelmat kallar Nigella det, som i "min kropp är ett..."

Översättningen av kokböcker kan det vara lite si och så med, men Kerstin Törngren har gjort ett alldeles utmärkt jobb som gör att läsningen blir lika njutbar som de stora, läckra fotografierna. Roligt är också att varje recept föregås av ett rejält textstycke, med lite tips och kommentarer, i varm, personlig ton. En bok som passar lika bra i soffhörnet som på köksbänken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...