tisdag, januari 01, 2002

Henrys bok

Barbara Vine
HENRYS BOK
Thriller - Wahlström & Widstrand
[0]

I år är det Barbara Vine-år och om tendensen håller i sig blir det som Ruth Rendell författaren ger ut sin nästa bok på svenska. Som vanligt skriver hon under denna pseudonym en psykologisk thriller, där hon skickligt vidareutvecklar handlingen för varje boksida, utan att säga för mycket men inte heller så lite att det blir outhärdligt. Berättandet pendlar mellan det förflutna och nutiden, närmare bestämt mellan titelns lord Henry Nanther och hans barnbarnsbarn Martin som har tagit sig för att skriva sin berömde förfaders biografi. The Blood Doctor, bokens lite mustigare originaltitel, säger lite mer om vad det handlar om. Lord Nanther var expert på blodsjukdomar, särskilt blödarsjuka, och anställdes därför i slutet av 1800-talet som livläkare hos det brittiska kungahuset med drottning Victoria i spetsen. Kungabarnen var antingen själva blödarsjuka eller bar på anlaget och om detta handlar en hel del av Henrys anteckningar. På Martins stora skrivbord hopar sig dessutom gamla brev, dagböcker, gulnade tidningar och medicinska uppslagsverk, men han märker snart att gamle Henry, trots att han uppenbarligen bemödat sig om att spara material till en eventuell biografi, är märkligt hemlighetsfull när det gäller vissa saker. Det är många trådar att följa när Martin försöker förstå sin förfaders handlande i olika situationer, både privat och i arbetslivet.

När en bok inleds med ett par komplicerade släktträd vet man genast att här kommer det att krävas en del för att hänga med i svängarna. Alla detaljer och invecklade släktförhållanden redovisas mycket detaljerat, och det hör intrigen till. I mina ögon är släktforskning totalt osexigt, de (som det känns) ändlösa upprabblingarna om vem som gifte sig med vem och när, vem som dog när och var och hur och vem som föddes av vem och när och så vidare, blir ganska trista, men jag vågar inte hoppa över dem av rädsla att då missa något. Jag vill ju förstås kunna lösa gåtan innan författaren avslöjar hur det hela hänger ihop!

Förutom att Martin arbetar som biografiförfattare sitter han också i överhuset, House of Lords. Han har ärvt titeln av Henry, som ett resultat av hans insatser för kungahuset. "I skrivande stund" börjar det mullra i leden inför en kommande reform, det är på förslag att arvspärerna, däribland lord Nanther, ska avskaffas. För varför ska man få sitta och bestämma över Storbritanniens framtid bara för att ens farfars far var kompis med en kunglighet? Återigen - en fråga om arv, om blod och gener. Martins arbetsliv kompliceras också till viss del av privatlivet. Hans högt älskade hustru Jude är i det närmaste besatt av att skaffa barn och försöken att bli gravid uppfyller nästan helt hennes tankar. Tyvärr drabbas hon av någon anledning alltid av missfall, mer eller mindre långt framskridna. Martin, som har en son från ett tidigare äktenskap, längtar inte riktigt lika hett efter ytterligare en baby med allt vad det innebär, men för sin frus skull anstränger han sig för att dela hennes glädje och sorg. Varför kan Jude inte behålla sitt barn? Något ärftligt, gener...? Elegant knyter författaren ihop alla lösa trådar och även om slutet kanske inte är jättesvårt att lista ut, trivs jag med bokens tempo, med författarens stil och med personerna jag läser om, trots att den inte kan sägas vara någon ny Strandsatt, min favorit-Vine.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...