tisdag, januari 01, 2002

Döden på isen

Peter Gissy, Arne Dahl, Aino Trosell m fl
DÖDEN PÅ ISEN - och andra berättelser
Novellsamling - Piratförlaget
[0]

Om man samlar ihop ett gäng nyskrivna, svenska kriminalberättelser borde man väl få något av ett tvärsnitt av den aktuella deckartrenden, en lagom blandning av Mankell och Nesser, kanske uppiffat med lite inlånade norska kryddor? Jodå, visst möter vi även i den här novellsamlingen de nästan obligatoriska, manliga, medelålders kriminalkommissarierna som löser sina fall med bravur. Jag gillar dom förstås, tro inget annat. Men det känns uppfriskande att också få läsa om en präst som i sin nya församling stöter på historien om ett mystiskt dubbelsjälvmord, en äldre postkassörska som råkat ut för ett rån och en ung, lovande författare med en mycket påträngande granne. Alla berättar de om sina mer eller mindre chockerande upplevelser i form av mord, hämnd och ond, bråd död.

Döden på isen är resultatet av skrivartävlingen Årets Deckarnovell, som hösten 2001 arrangerades av Piratförlaget, deckartidskriften Jury och Sveriges Radio P1. Samlingen har fått sin titel av tävlingens vinnande bidrag, en klurig novell av Peter Gissy, frilansjournalist med några tidigare thrillers bakom sig. Sammanlagt får vi läsa ett dussin tävlingsbidrag, alla blott tolv sidor långa, var och en precis lagom läsning att klämma mellan två busshållplatser, till en kostnad av tja, någon veckotidning.

Författarna är både väl etablerade och debuterande, flera är journalister, men även ett par andra yrkesgrupper finns representerade, som en sekreterare, en bibliotekarie. Texterna är överlag ganska städade och inte särskilt blodiga, de flesta bygger på pusselartade mysterium. Min favoritnovell? Svårt att säga, men Ingrid E Sjöstrands Djävla gubbe! sticker ut lite extra med en alldeles egen ton, precis som Ahrvid Engholms Ledtrådar, en sf-novell med MacGyver-stuk. Tyvärr är vissa bidrag märkligt platta, det drar ner helhetsintrycket, men Årets Deckarnovell är ändå ett spännande initativ som kanske blir tradition?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...