Herman Lindqvist
HISTORIEN OM SVERIGE - Från istid till framtid
Fakta - Norstedts
[0]
Rakt in på topplistans förstaplats gick denna bok, en uppenbarligen efterlängtad tionde del i den populära författarens ambitiösa folkbildningsprojekt som inleddes 1992. Från istid till framtid ska enligt förlaget ses som en snabbkurs i svensk historia eller kanske "en aptitretare för dem som ännu inte läst de nio tidigare delarna". Just så fungerar den för mig och eftersom texten är lättläst och inte särskilt svår att ta till sig verkar den också vara lämplig som lärobok. (En snabbtest på närstående unga gav dock kommentaren "Inga roliga bilder"... Okej, lärobok för vuxna, kanske?)
De andra delarna i serien kompletterar denna sammanfattning av "de första 14 000 åren" genom att gå utförligare in på varje ämne. I denna bok får förstås bara de allra viktigaste faktauppgifterna plats, men det är ändå behagligt att läsa och känns sällan som korvstoppning. Det hela börjar alltså med islossningen, då det som skulle bli Sverige fortfarande hängde ihop med Europa. Över Skåne kom de första invandrarna och som tur var för oss stannade de kvar, trots det bistra klimatet. Därefter avverkas i raskt takt, över drygt 700 sidor, långa krig och maktlystna kungar, blodiga slag och så några drottningar. Det är mycket krig - och mycket kungar, men sådant ser ju nu en gång vårt förflutna ut, åtminstone i historieböckerna. Det är först när vi kommer fram till 1800-talet som "vanligt folk" får en plats i historien, Carl Jonas Love Almqvist, Alfred Nobel, Gustaf de Laval, Lars Magnus Ericsson, August Palm...
På bokens sista sidor har vi nått fram till andra världskrigets slut, Per Albin Hansson avlider och tuggummituggande joggade svenska folket in i den amerikanska drömmen med ungdomskult, framgångsdyrkan och prylraseri. Herman Lindqvists text kompletteras med kungalängder, listor över statsministrar och tidsaxel över viktiga händelser i vårt lands historia, en ännu snabbare snabbkurs. Ytterligare fyra delar i serien planeras; Sverige som kolonialmakt, Inbördeskrig, statskupper och revolutioner, Svenska drottningar samt Det svenska Finland.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)