tisdag, januari 01, 2002

Kvinna och FBI-agent

Candice DeLong
KVINNA OCH FBI-AGENT
Självbiografi - Forum
[0]

I böcker och filmer kittlar de vår fantasi, de tuffa, smarta, orädda (och snygga) agenterna som jobbar på amerikanska Federal Bureau of Investigation. Men hur är deras liv i verkligheten, bortom Arkiv X? När Candice DeLong efter tjugo år som agent inom FBI går i pension övertalas hon att berätta sin historia i bokform. Hon har kallats "verklighetens Clarice Starling" (från När lammen tystnar), och kan se tillbaka på en ruggig karriär kantad av seriemördare, våldtäktsmän och terrorister. DeLong tillhörde den första generationen av kvinnor som sökte sig till FBI i slutet av sjuttiotalet, då det bara fanns 4 kvinnor bland totalt 8000 agenter, en siffra som i våra dagar i alla fall har stigit till 15 %.

Det är intressant att läsa om hur det kom sig att hon från början slog in på agentkarriären. Under flera år arbetade DeLong som sjuksköterska, men redan då var hon öppen för utmaningar utöver det vanliga. Arbetsplatsen var en sluten psykiatrisk högriskklinik, hon fick se och höra en hel del under sin tid på sjukhuset. Fler gånger under sin FBI-karriär kan hon skaka på huvudet åt manliga kollegor som försöker "skydda" henne från olika situationer, för Candice har ju varit med förr. Hon berättar om hur hon började med att vilja hjälpa sina lidande medmänniskor och försöka förstå hur det går till när psykoser får grepp om en människa, trettio år senare i arbetet med profilering av gärningsmän... gällde det att försöka rädda framtida offer för den typen av våld.

Under sina anställningsår arbetade DeLong alltså med att utveckla tekniken med profilering och hon har mycket spännande att berätta om den metoden i denna allra första memoarbok som skrivits av en kvinnlig FBI-agent. Någon "inside information" blir det ändå inte, byrån ger sitt tillstånd till boken, men ser också till att ingen känslig information om nationens säkerhet eller pågående utredningar röjs. Den här boken skrevs för övrigt pre 11 september... Kvinna och FBI-agent avslutas med kapitlet Hajstaketet där författaren ger konkreta tips för hur man kan skydda sig mot överfall. Mycket känns kanske överdrivet på vår svenska och förhoppningsvis tryggare mark, men man kan väl inte vara nog försiktig... Candice DeLong arbetar nu bl a som föreläsare om sexuella övergrepp och våld mot kvinnor och barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...