tisdag, januari 01, 2002

Yoga för dig

Tara Fraser
YOGA FÖR DIG
Fakta - Forum
[+]

"Yoga är ett system av psykofysiska övningar med målet att behärska kropp och psyke och nå ett tillstånd av inre stillhet och insikt i verklighetens sanna natur", en beskrivning jag hittade på webbplatsen Alternativmedicin. Och vem vill inte kunna behärska kropp och psyke? Jag har under en tid fuskat lite med några övningar som jag snappat upp från olika håll, men den här boken ger mig betydligt mer kött på benen genom att förklara yoga och de olika sammanhangen från början till slut. Författaren inleder med att ge en allmän bakgrund till yogans historia, det handlar en del om kroppens energicentra, chakran, och meningar som när du utför krävande böjnings- och vridställningar i yoga frigör du prana i nadis och chakrana och hjälper dem att cirkulera lätt och jämnt kan förekomma här...

Därefter följer ett kapitel om mat och kostvanor, innan det är dags att ta itu med själva ställningarna, asanas. I Tara Frasers guide presenteras flera av övningarna i både en enklare och en eller flera mer avancerade versioner. Det är lätt att bygga vidare, när man har kommit så långt. Nybörjare behöver inte heller känna sig bortkomna, hela tiden finns uppmuntrande tips på hur man kan förenkla övningen, men ändå se till att den ger avsedd effekt. I informationsrutor ges också kommentarer och ibland någon varning, t ex vad man kan göra om någon rörelse känns obehaglig.

Boken avslutas med instruktioner för andning och meditation, med rekommenderade sittställningar och olika tekniker och allra sist finns förslag på yogaställningar som kan utövas tillsammans med en partner. Tara Fraser kallas för "det nya stjärnskottet på yogahimlen", men så insatt är inte jag att jag bedöma riktigheten i det påståendet. Hennes bok är i alla fall både mycket inspirerande och intressant. Ska man klaga på något, så får det bli att boken i sitt större format kan kännas lite mycket coffe table, den är inte så praktisk att hantera. Men eftersom bilderna också är tydliga och instruktiva, blir det egentligen inte mycket till klagomål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...