onsdag, januari 01, 2003

Coraline

Neil Gaiman
CORALINE
Thriller - Bonnier Carlsen
[0]

Neil Gaiman är en populär skräck, serie- och fantasyförfattare, vars namn jag hört och sett omnämnas i glödande ordalag lite varstans, men Coraline är min första kontakt med honom. Boken vann i augusti i år en Hugo-award, ett av sf- och fantasyvärldens främsta priser och är illustrerad av Dave McKean... skulle jag precis skriva, men när jag bläddrar genom boken i jakt på de där bilderna upptäcker jag att boken ju bara består av text. Jag har tydligen sett bilderna så klart framför mig att jag efter läsningen blivit övertygad om att de faktiskt existerade! En märklig upplevelse, nästan i klass med bokens kusliga innehåll... Dave McKean står dock för omslagsillustrationerna, det har jag inte inte inbillat mig.

Coraline är en ganska ensam, men företagsam flicka som plötsligt upptäcker att bakom en dörr i hennes hus finns en slags spegelvärld till hennes egen verklighet, fast bättre, så verkar det i alla fall till att börja med. Föräldrarna, hennes "andra" mamma och pappa, är snällare, leksakerna roligare och maten godare. Coraline funderar på att stanna kvar på denna andra sida för gott och det uppmuntras också av hennes "nya" föräldrar. Fast de blir nästan lite väl påstridiga, tycker Coraline så småningom. Ganska läskiga är de också med sina svarta, glimmande knappögon och långa, vita fingrar. Coraline upptäcker också att hon inte är ensam i den nya världen, där finns även andra som tagits till fånga och de vill att Coraline ska hjälpa dem ut därifrån.

Gillar man skräck och fantasy tycker man säkert om det här. Jag är inte någon alldeles övertygad fan av denna genre, även om jag gärna ger Neil Gaiman ännu en chans, kanske då med något av allt det han har skrivit för den vuxna publiken. På plussidan finns en skön, svart humor, lite dråpliga situationer, lagom läskiga, och håller han samma stil i sina romaner ser jag fram emot att läsa dem också. Oavsett om de innehåller några bilder eller inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...