onsdag, januari 01, 2003

Ett fruset liv

Karin Wahlberg
ETT FRUSET LIV
Kriminalroman - Wahlström & Widstrand
[+]

Den tredje boken om kriminalkommissarie Claes Claesson har jag längtat efter, trots att jag tyckte att författaren med den andra boken i serien, Hon som tittade in, gjorde en liten dipp. Jag blev ju så förtjust i den första boken, Sista jouren, att det förmodligen var svårt att toppa den. Men med Ett fruset liv har vi hittat tillbaka igen. Alla de välbekanta karaktärerna finns med - Claes Claesson, som stapplar omkring vit i ansiktet mest hela tiden på grund av ryggskott, Louise Jasinski, som har problem med sin strulande make, den ännu ganska oerfarna Erica Ljung, Peter Berg, nykär (eller hur var det nu?) och alla de andra på polisstationen. Veronika Lundborg, Claes sambo, tillika mor till gemensamma dottern Klara, träffar vi förstås också. Veronika är mammaledig från sitt arbete som läkare, men ändå får vi mellan varven kika in på sjukhuset där hon annars arbetar.

Ett väl skildrat polisprivatliv innebär alltid pluspoäng hos mig, här är det besök hos ortopeden, småbarnsliv i kombination med tonåring som flyttat hem igen och lite julpyssel, men självklart ska även själva intrigen hålla och det tycker jag att den gör. Det hela börjar med att en ung kvinna hittas död, mördad, ute vid en ödslig strand. Ett vattenlik, som en av poliserna uttrycker sig. Det märkliga är att ingen verkar ha saknat henne och polisen måste börja sina undersökningar med att försöka reda ut vem hon var samtidigt som man samlar in vittnesmål. Men fyndplatsen är som sagt öde och i den lilla staden verkar folk hålla varandra om ryggen.

När kvinnan väl är identifierad som sjuksköterskeeleven Malin blir hennes dagbok viktig för utredningen, men fallet visar sig ändå bli svårlöst. Här finns flera misstänkta personer man som hobbydetektiv kan spinna sina egna teorier om, den sörjande pojkvännen, till exempel. Är det verkligen honom den mördade kvinnan skrivit om i sina dagbokstexter? Eller hade hon träffat någon annan? Och innebär det i så fall att pojkvännen hade ett motiv? Är vittnena som berättar om andra iakttagelser tillförlitliga? Och vart tog den mördade kvinnans cykel vägen? Pojkvännen visar sig arbeta i cykelaffär och... hmm... Slutet kommer kanske lite plötsligt, men det är ändå en väl genomförd kriminalroman som Karin Wahlberg återigen har producerat. Och som vanligt väntar jag ivrigt på fortsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...