onsdag, januari 01, 2003

Lang

Kjell Westö
LANG
Thriller - Norstedts
[-]

Lang har alltid varit lyckans guldgosse, den som tidigt fick framgångar hos kvinnorna och som lyckades med det mesta han tog sig för. Han är den begåvade författaren, underbarnet som fick en pratshow på tv där alla kända kulturpersonligheter valde att framträda. Men kanske börjar tiden ändå springa ifrån honom, för den firade stjärnan börjar dala. Hans senaste förhållande sprack, det också, och tv-showen går på tomgång med svikande tittarsiffror till följd. Denna olyckliga tid i Langs liv lyses emellertid upp av en het kärlekshistoria. Av en slump träffar han på en vacker, ung kvinna, Sarita. Hon är ensamstående mor till en liten pojke, men även Langs våta dröm, alltid hungrig på sex. Sarita bär också på många hemligheter, Lang känner att han inte kommer henne riktigt in på livet, det finns något där som hon inte berättar hela sanningen om.

I bokens inledning får berättarrösten Konrad, Konni, barndomskamrat och även han författare, om än inte lika framgångsrik som Lang, ett nattligt samtal från sin vän. Han är i desperat behov av hjälp, kom genast! Och Konni får gärna ta med sig en spade, en rejäl en. Det är tydligt att Lang har gjort något hemskt, men riktigt vad får man inte veta förrän i slutet av boken. Att vi alls får läsa Langs berättelse beror på att Konni har tagit på sig att skriva ner den. Vi får veta att Lang skriver till honom från fängelset och så småningom också protesterar mot vännens slutsatser och psykologiska gissningar. "Jag bad dig att skriva en berättelse om kärlek, inte en berättelse om brott!", skrek han, och jag svarade: "Jag är ledsen, men för mig smälter de ihop." Konni fortsätter att skriva, men nu är hans berättelse inte längre auktoriserad av huvudpersonen själv.

Kjell Westö, som anses vara en av de främsta finlandssvenska författarna, har skrivit en erotisk thriller som samtidigt är ett satiriskt angrepp på mediesamhället. Vad man tycker om den kombinationen är förstås en smaksak, men risken finns att det varken blir hackat eller malet. Som thriller betraktad är boken ganska förutsägbar, som kärleksskildring är den rätt trist och stereotyp. Jag hade gillat att få någon slags twist på slutet, som det är nu går handlingen spikrakt från början till slut, eller tvärtom om man så vill. Sammantaget fungerar helheten dock bättre än delarna var för sig. Behållningen är främst författarens skildring av medievärlden, skarpt återgivet av en som förmodligen vet mycket väl hur det går till bakom kulisserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...